Kommunikationstjänster på landsbygd med små basstationer
Syftet med forskningsprojektet är att förbättra tillgången till mobiltjänster på landsbygden för både civil och militär användning.
Projektet adresserar behovet av bättre uppkoppling i glesbygd och undersöker hur mobila tjänster kan byggas ut genom småskaliga, lokalt ägda lösningar. Fokus ligger på att möjliggöra för lokala aktörer att själva stå för drift och underhåll av mobiltjänster samt att utveckla affärsmodeller och designkriterier för 6G.
Projektet använder kommunikationsbaser med lång räckvidd (LoRa-baser) för att simulera ägande och utbyggnad av 6G och är indelat i tre arbetspaket: framtida affärsmodeller, befintliga behov (särskilt inom omsorgssektorn) och framtida krav från industri och försvar. Lösningarna ska stödja militär logistik och autonoma transportsystem.
Forskningen bidrar till kunskap om framtida kommunikationsinfrastruktur och standardisering av 6G, med särskilt fokus på hur existerande teknik kan anpassas för samhällsnytta i fredstid. Projektet har stor samhällsrelevans genom sin koppling till hållbar omställning, ökad resiliens och digitalisering i glesbygd, med möjliga tillämpningar inom bland annat autonoma transporter och medicinsk provhantering.
Projektet leds av Lunds universitet. Vid Försvarshögskolan är gästprofessor Daniel Ekwall projektledare.
Relaterad läsning
Ansvarig institution
Institutionen för krigsvetenskap
Samarbetspartners
Projektet leds av Lunds universitet. Övriga samarbetspartners är Dorotea kommun, Ericsson, Fyra punkter ab, Holmöns bygdebolag, Karlstads energi, Karlstad kommun, Lycksele kommun, Länsstyrelsen Västerbotten, Ninua Scholar ab, Pteh, Sensative, Tavelsjö byanät, Telepeer, Umeå kommun, Vilhelmina kommun, Åsele kommun och Östersunds kommun.
Finansiering
Vinnova
Pågår
2024-2026