Sök

Sök
Blogger

Rektorsblogg

Rektorsblogg

– om forskning och utbildning inom försvar, krishantering och säkerhet.

Året på Försvarshögskolan

Robert Egnell vid Försvarshögskolans akademiska högtid 2024

Akademisk högtid i Stockholms stadshus, 22 november 2024

Publicerad den 20 dec, 2024 av Robert Egnell

En tillbakablick på året som gått på Försvarshögskolan.

2024 lider mot sitt slut med blandade känslor. Den strategiska kontexten och säkerhetsläget mörknar allt mer med ett Ukrainakrig som nu passerat 1000 dagar, samtidigt som vi också bevittnar fruktansvärd förödelse i kriget i mellanöstern och mer bortglömda konflikter i Sudan och Myanmar. Osäkerheterna späds på av gissningsleken kring konsekvenserna av en andra Trumpadministration i USA och ett regimskifte i Syrien som kan gå åt vilket håll som helst. I Sverige har vi både blivit medlemmar i Nato, återuppbyggnaden av totalförsvaret sker för allt vad tygen håller och regeringen har nyligen beslutat om en forskningsproposition som tydligt visar på att Sverige satsar på kunskap och utveckling under de kommande åren. Det är verkligen inte bara mörker och jag är enormt glad och stolt över det arbete vi utfört på Försvarshögskolan under 2024.

Försvarshögskolan växer så att det knakar. Efterfrågan på vår kunskap, vår forskning och vår utbildning är mycket stor. Omvärldens förväntningar på oss som lärosäte är väldigt smickrande och inspirerande. Vi rekryterar hela tiden och gör det med väldigt hög kvalitet – under 2024 har vi dessutom tillförts några av de främsta internationella forskarna i världen inom vårt område.

Hösten 2024 antog Försvarshögskolan närmre 300 nya kadetter till Officersprogrammet. Tillsammans med flygförare och kadetter på Särskilda officersutbildningen (SOFU) innebar det att det sammanlagda antalet kadetter var ca 350 som ställde upp på Karlbergs slott vid höstterminens start. Den enorma tillväxten på Officersprogrammet är en tydlig signal om att Försvarshögskolan har gjort allt i vår makt för att tillgodose Försvarsmakten med precis så många officerare som behövs. I dessa tider är detta det viktigaste vi kan bidra med för Sverige och världen.

Försvarshögskolan inte bara växer utan anpassar oss konstant till en förändrad omvärld. En av de mer stimulerande anpassningarna är till Natomedlemskapet, vilket naturligtvis har stor inverkan på vår verksamhet. Tillsammans med våra allierade bygger Försvarshögskolan en miljö för den militära professionens utveckling och för att svenska officerare ska komma till sin fulla rätt inom Natokontexten.

En stark och tydlig idé om ett samarbete mellan alla lärosäten för att stärka totalförsvaret gav under 2024 stort gensvar. Tillsammans med Örebro universitet och Luleå tekniska universitet tog Försvarshögskolan på sig ledartröjan och utvecklade idén Campus totalförsvar till ett allt tydligare koncept som KK-stiftelsen valde att stödja i uppstarten och som regeringen i höstpropositionen inrättade och finansierar för framtiden. Lärosätena har fått en allt tydligare roll inom totalförsvaret och kommer nu att bidra till Sveriges robusthet. 35 lärosäten är redan med i samarbetet och vår egen Arita Holmberg leder Campus totalförsvars nationella kansli. Detta samarbete är en möjlighet att bidra med vår kompetens och vårt ledarskap i hela Sverige och på en helt ny bredd.

Under 2024 har vi arrangerat flera konferenser, seminarier och även högnivåforum inom vårt område. Vi har även inrättat ett partnerprogram för att formalisera våra fina relationer med myndigheter, näringsliv och civilsamhällesorganisationer samt utvecklat nya kurser för livslångt lärande och professionell utveckling. Två nya forskarutbildningar har startat och ett helt nytt högre officersprogram har inletts.

Vi tycks även ha blivit det nya Vasamuseet – när man är i Stockholm måste man helt enkelt besöka Försvarshögskolan. Internationella gäster med president Macron i spetsen, ministrar, kungahuset, astronauter och många, många fler har under året förärat oss med besök. I november genomfördes Försvarshögskolans första akademiska högtid i Stockholms stadshus. Det blev en fantastiskt fin tillställning som hyllade våra nya doktorer, docenter, professorer och pristagare. Det blev också en tydlig signal om vår unika identitet som ett civilmilitärt lärosäte av högsta klass.

Bilder från några av årets höjdpunkter på Försvarshögskolan går att se här: Året i bilder

Det finns inga gränser för hur stolt jag är för våra medarbetares insatser under året. Vi står nu lika redo att fortsätta bidra till nationell och internationell säkerhet 2025 genom vår forskning och utbildning.

God jul och gott nytt år!

Blogg

Blogger

Försvarshögskolans rektor Robert Egnell bloggar om forskning och utbildning inom försvar, krishantering och säkerhet.

Dela: