Rektorsblogg
-
Med anledning av tvåårsdagen av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina24 feb 2024Idag är det två år sedan Rysslands fullskaliga och folkrättsvidriga invasion av Ukraina. Under de här två åren har vi förfasats över den ryska krigföringen, men även inspirerats och imponerats över ukrainarnas enorma motståndskraft – den militära kraften att stå emot och slå tillbaka den ryska invasionen, men också hela det ukrainska samhällets förmåga att stå samlat med en beundransvärd motståndskraft som gör att de inte bara håller samhället fungerande, utan samtidigt jobbar outtröttligt för att reformera sitt land för en framtid i den Europeiska gemenskapen. Det internationella stödet har också varit helt avgörande för Ukrainas överlevnad. För två år sedan var det långt ifrån självklart att vi inom EU och Nato skulle stå samlade med den kraft som vi har gjort.
-
Med anledning av kortare mandatperiod för styrelser08 maj 2023Regeringen beslutade i förra veckan att tillsätta samtliga lärosätens styrelser med en förkortad mandatperiod. Orsaken till den förkortade mandatperioden är att regeringen anser att tillsättningsprocessen behöver ses över för att försäkra sig om att det finns tillräcklig säkerhetspolitisk kompetens i styrelserna.
-
With a duty to learn from and support our colleagues in Ukraine13 mar 2023The Swedish Defence University, as a leading university in defence, security and crisis management, has the responsibility, duty even, to learn from and adapt not least our officer education to the lessons from Russia’s invasion and war in Ukraine. We also have a duty to support our Ukrainian friends. To find out how we can work closer together, I visited Ukraine beginning March. This is an attempt at some initial reflections.
-
Historisk Natokonferens för rektorer23 maj 2022Varje år samlas rektorerna vid alla försvarslärosäten inom Nato och dess partnerländer vid en konferens där vi diskuterar gemensamma intressen i form av framtida krigföring, den militära professionens utveckling och militär utbildning. Forskare bjuds in för att presentera relevanta kunskapsområden och vi rektorer diskuterar och jämför hur vi hanterar utmaningarna inom våra respektive utbildningssystem.
-
Vetenskapssamhällets roll i tider av krig07 mar 2022Den ryska invasionen av Ukraina är ett angrepp mot allt vi tror på och bilderna inifrån Ukraina visar med enorm tydlighet på de fruktansvärda mänskliga säkerhetskonsekvenser som kriget får. Vi brottas med samtidiga motstridiga känslor som vrede, sorg, hopplöshet och en enorm vilja att på olika sätt bidra för att minska lidande och få ett slut på konflikten. Vilken roll kan det akademiska systemet spela i tider som dessa? I grunden bygger vetenskapssamhället på samarbete och samverkan i ett system som i mångt om mycket anses stå över politiken och nationsgränser. Kriget i Ukraina innebär dock en ny situation där vi som lärosäten och vetenskapssamhälle måste ta ställning till vår roll i det internationella systemet och även avbryta samarbeten.
-
Kriget i Ukraina: reflektioner från rektor02 mar 2022Invasionen av Ukraina är inne på sitt sjunde dygn och trots stora framryckande ryska styrkor och intensifierade attacker mot städerna så kämpar den ukrainska försvarsmakten och folket emot. De strider med stor tapperhet för landets frihet och sin egen överlevnad. In English
-
Med anledning av invasionen av Ukraina24 feb 2022Idag vaknar vi upp till den fruktansvärda nyheten att Vladimir Putin förklarat krig mot Ukraina och därmed fullbordar en oprovocerad och fullskalig attack mot en suverän grannstat mitt i Europa. Våra omedelbara tankar går till den Ukrainska befolkningen som i flera städer vaknar i skräck av kraftfulla explosioner från bland annat kryssningsmissiler och artilleri. In English
-
Framtida konflikter: aktörer, intressen och förmågor13 jan 2021Riksdagens försvarsbeslut i december 2020 innebär att vi står inför historiska satsningar på landets försvarsförmåga och samhällets säkerhet. Arbetet handlar dock inte bara om att bygga kvantitet utan kanske än mer om kvalitet och innovation, så att de långsiktiga satsningarna som beslutats görs på ett sätt som motsvarar krigets krav om 10, 20, eller till och med 30 år.
-
Försvarsbeslutet och personalförsörjningen22 dec 2020Den 15 december antog riksdagen en försvarsproposition för perioden 2021-2025, vilket också innebär ett samlat totalförsvarsbeslut för första gången på mycket länge. Propositionen utgör en närmast historisk satsning och lägger grunden för en ny krigsorganisation som ska vara fullt utbyggd till 2030. Bland annat ska krigsorganisationen utökas från dagens 60 000 personer till 90 000, ett antal regementen och flottiljer ska återetableras samt antalet värnpliktiga successivt öka för att uppgå till 8 000 per år. Samtidigt ska totalförsvaret byggas upp igen för att skapa en bredare samhällelig robusthet i både fred, gråzon och krig.
-
Examensceremoni för Officersprogrammet 17-2009 sep 2020Lördagen den 5 september examinerade vi formellt kadetterna vid Officersprogrammet 17-20 genom en högtidlig ceremoni vid Karlbergs slott. Tillsammans med överbefälhavare Micael Bydén, vicerektor Fredrik Ståhlberg, vår egen programledning för Officersprogrammet och chefen för MHS Karlberg övergick kadetterna till Försvarsmakten i egenskap av fänrikar.OP-examen 17-20