Kränkningar och trakasserier
Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling får inte förekomma på Försvarshögskolan. Men om det ändå skulle hända, vad gäller då för mig som student? Den här texten ger råd samt förklarar rutiner och stöd vid FHS.
Om du eller någon annan är utsatt
Hör av dig till Försvarshögskolans kontaktpersoner om du vill ställa frågor eller göra en anmälan. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan. Försvarshögskolan har skyldighet att agera om det blir känt att en student har utsatts för trakasserier eller sexuella trakasserier.
Vad händer vid anmälan?
Anmälningar om trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling hanteras enligt Försvarshögskolans rutiner vid misstanke om trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling samt riktlinjerna för disciplinärenden.
Regler för disciplinärenden och avskiljande från studier. Pdf, 228.1 kB.
En student som gjort sig skyldig till trakasserier kan stängas av från studierna under en viss tidsperiod.
Vad betyder begreppen?
Är du osäker på vad diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling innebär? Nedan hittar du förklaringar till begreppen.
Trygg högskola
Försvarshögskolan ska vara en trygg plats för alla. Det arbete som utförs mot diskriminering och kränkande särbehandling samlas i projektet Checkpoint. Inom Checkpoint arrangeras diskussionsforum, seminarier och föreläsningar som belyser diskriminering och kränkande särbehandling och hur det ska motarbetas.
Arbetet inom Checkpoint utgår från FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter, EU-fördrag och svensk lagstiftning som slår fast att alla människor är lika i värde och att du som student ska skyddas från negativ särbehandling.
Var med och påverka
Försvarshögskolan vill ha med studenterna i arbetet mot diskriminering och kränkande särbehandling.
Om du har frågor eller förslag som rör arbetet inom Checkpoint är du välkommen att höra av dig.