Högre kurs i samhällets krisberedskap och totalförsvar, steg 1
Det här är en specialutformad kurs för dig som arbetar med krisberedskap eller totalförsvar. Kursen ger dig kunskap om samhällets krisberedskap och totalförsvar och hur man arbetar inom området. Efter kursen ska du, inom din verksamhet, kunna bidra i arbetet med att förebygga och hantera samhällsstörningar.
Om kursen
Kursen ger dig kunskaper som ska bidra till att öka tryggheten och minska sårbarhet och beroende för Sverige, dess befolkning och svenska intressen.
Kursens tyngdpunkt ligger på de civila delarna av totalförsvaret, medan det militära perspektivet tas upp mer översiktligt. Kursens innehåll har mer fokus på totalförsvar än på krisberedskap. Kursen har ett övervägande nationellt perspektiv.
Under kursen blandar vi teori med praktiska gruppövningar. Det gör att du kan dra nytta av andra deltagares erfarenheter och knyta värdefulla kontakter för framtiden.
Kursinnehåll
Kursen utgår från tre teman:
- Samhällets skyddsvärden och hotbilden
- Systemet för totalförsvar och krisberedskap
- Förmåga inom totalförsvar och krisberedskap
Om du vill veta mer om kursens innehåll kan du ta del av kursplanen.
Kursen genomförs av Försvarshögskolan på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Försvarsmakten.
Målgrupp
Den här kursen vänder sig till dig som arbetar som chef, beslutsfattare samt handläggare med ansvar inom krisberedskap och/eller totalförsvar vid statlig myndighet, kommun, region, privat näringsliv samt frivillig organisation.
Typ
Uppdragskurs
Startperiod
Löpande
Poäng
Ej poänggivande
Omfattning
Kursen omfattar 15 dagar heltidsstudier och genomförs under två kurstillfällen våren 2025. Dessa är den 20 jan- 21 feb och den 22 april -23 maj. Kursen genomförs också hösten 2025. Datum meddelas längre fram.
Studietakt
Enstaka dagar
Studieform
Campus
Plats
Stockholm
Kostnad
Kursavgiften är 58 000 SEK exklusive moms. Deltagarnas myndighet/organisation står för kostnader för resor till och från kurs, traktamente, mat och boende. Under kursen genomförs studieresor där Försvarshögskolan (FHS) ansvarar för inbokning av resor, mat och boende. Efter kursen faktureras respektive deltagares myndighet/organisation för mat och boende. Kostnaderna för detta beräknas till 5 000 SEK exklusive moms.
Röster om kursen
”HK1 har givit mig värdefulla insikter"
Andreas Brattlöf arbetar med operativa risker och säkerhet på SEB. För att fördjupa sina kunskaper om totalförsvar och krisberedskap, med särskilt intresse för hur näringslivet kan bidra til...
”Nu måste vi utveckla vår roll inom totalförsvaret”
Lotta Larson är kommunikationschef och länsledningskoordinator på länsstyrelsen i Dalarna. Hon upplever att Högre kurs i samhällets krisberedskap och totalförsvar är oerhört användbar.