Säkerhet och kris i ett vardagsperspektiv
Vad missar traditionella, statsscentrerade perspektiv på säkerhet och kris?
Forskning kring ‘the everyday’ analyserar det personliga och vardagliga i relation till säkerhet och kris, ofta utifrån feministiskaperspektiv. Den fokuserar på förbisedda aktörer och alternativa miljöer som har tagits för givna i traditionell forskning. Forskningen inkluderar den mikropolitik som förs av ’nya’ och alternativa säkerhetsaktörer. Ett annat spår är studiet av motstånd, exempelvis mot säkerhetsstrategier och traditionell 'framing' av normer och politik. Speciellt utmärkande för denna typ av forskning är dess betoning på sårbarhet såväl som makt/agens i mänskliga erfarenheter och relationer.
Vad leder kursen till?
Denna kurs ger en introduktion till forskningen om ‘the everyday’ i förhållande till säkerhet och kris genom att i föreläsningar och seminarier introducera ett antal teman som kopplar till centrala frågeställningar inom forskningen. Därmed skapar den möjligheter för studenten att tillgodogöra sig kunskap och förståelse om forskningen, samt analysera och kritiskt värdera densamma.
Kursens upplägg
Under kursen varvas föreläsningar, seminarier och självständiga litteraturstudier Syftet med föreläsningarna är att introducera området och att lyfta fram nyckelfrågor inom kurslitteraturen för att underlätta för studentens litteraturstudier inför seminarierna och examinaionsn. Syftet med seminarierna är att fördjupa studentens förståelse för kurslitteraturen och för centrala frågor avseende studiet av the Everyday.
Anmälningskod
25218
Kurskod
1SS085
Typ
Fristående kurs
Startperiod
HT 2025
Studieperiod
2025-10-06 - 2025-11-09
Utbildningsnivå
Grundnivå
Omfattning
7.5 hp
Studietakt
100%
Studieform
Campus
Plats
Stockholm
Undervisningsspråk
Engelska
Behörighetskrav
Samhällskunskap A alternativt Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1 + 1a2 samt Engelska B, alternativt Engelska 6.
Anmälan öppnar
Datum ej publicerat
Anmälan stänger
2025-04-15
Antagningsomgång
Höstterminen 2025