Sök

Sök

Guide till Zotero

Zotero är ett gratis referenshanteringsprogram som är lätt att komma i gång med. Det fungerar för Mac, Windows och Linux med webbläsarna Chrome, Edge, Firefox och Safari. Du kan använda det tillsammans med olika ordbehandlare, till exempel Word, LibreOffice och Google Docs.

Zotero består av olika delar, ett program som laddas ner till din dator (zotero software) och en plugin (zotero connector) till den webbläsare du använder. Du sparar referenser till programmet direkt i webbläsaren via en knapp. Nedan följer en guide för hur du kommer i gång och använder Zotero.

Gå till www.zotero.org/download/

Ladda ner och installera Zotero Software.

Se till att inga ordbehandlingsprogram är öppna under nedladdningen och installationen.

Gå tillbaka till nedladningssidan och installera Zotero Connector till din webbläsare.

Zotero är uppbyggt i tre olika fält, till vänster ser du mappar med sorterade referenser och delade bibliotek, i mitten visas referenser med författarnamn och titel och till höger ser du ett fält med uppgifter kring markerad referens. Denna information är möjlig att editera vid behov.

EndNote navigational bar

För att kunna infoga zoteroreferenser i Word behöver en ny flik dyka upp i Word efter installation.

Primo search and export

Saknas fliken kan du lägga till den manuellt via Zotero:

Edit - Preferences - Cite - Word processors - Install Microsoft Word Add-in.

Stäng ned både Zotero och Word. När du öppnar igen bör Zotero synas. Ibland behöver man även klicka i att macros ska tillåtas när man öppnar Word för att fliken ska synas.

Referenser kan läggas till i Zotero antingen direkt från din webbläsare eller genom själva programmet.

För att spara referenser via webben: klicka på symbolen för webbläsartillägget. Ikonen förändras beroende på vad för slags referens du sökt fram, tex en bild av ett dokument eller en mapp. När du hovrar med muspekaren över symbolen i panelen på din webbläsare står det Save to Zotero.

Tips: Du kan enkelt spara ner samtliga referenser för hela träfflistor med Zotero. Exempelvis om du söker i primo. Då dyker en mappikon upp och klickar du på den får du välja vilka referenser du vill spara.

Lägg till referenser med identifierare: Du kan enkelt lägga till en referens med hjälp av dess ISBN, DOI eller PMID. I Zotero klicka på ”trollstaven”. Skriv in identifieraren och tryck enter.

Importera referenser från PDF: genom att lägga till en pdf-fil av en vetenskaplig artikel eller bok kan referenser skapas automatiskt. Detta funkar mindre bra för rapporter eller annat material som saknar DOI eller ISBN.

Gå till File – add attachment – add file och välj din fil eller dina filer.

Skapa referenser manuellt: Detta kan vara lämpligt om du har en rapport, skrift, intervju eller annat material som det inte finns tillgängliga metadata att skapa en referens ifrån.

Gå till File – new item, välj den korrekta publikationstypen och fyll i uppgifter (titel, författare, år, etc.).

Du kan sen högerklicka på referensen och välja add attachment för att lägga till en associerad fulltext/PDF.

Tips: du bör alltid kontrollera de uppgifter som hämtas till ditt Zoterobibliotek. Korrektheten i överföringen beror på källan. Exempelvis rapporter får inte alltid rätt uppgifter men vetenskapliga böcker och artiklar brukar läggas in korrekt. Ibland kan man behöva redigera och lägga till/ta bort de uppgifter som automatiskt förs över. Det gör du genom att gå till referensen i ditt Zoterobibliotek och klicka på de uppgifter du vill ändra.

Öppna ett Word-dokument och gå till Zoterofliken.

Lägga till en referens: Välj add citation för att infoga referensen i texten. Du ombeds nu söka fram referensen från ditt bibliotek. Välj en eller flera och tryck sedan enter för att infoga.

Första gången du gör detta i ett dokument ombeds du att välja referensstil samt språk. Vilket påverkar utformningen av dina referenser. Kan ändras senare via document preferences.

För att lägga till refenenslista: Välj add bibliography

För att lägga till siduppgifter: markera den referens du vill lägga till siduppgfiter på. Trycker ”add/edit citation” och tryck på referensen i rutan som dyker upp så får du fram ytterligare alternativ. Lägg in ”pages”.

Genom att skapa ett konto i Zotero får du möjligheten att säkerhetskopiera dina filer, synka mellan enheter och plattformar samt dela referenser med andra personer. Perfekt vid samarbeten och gruppuppgifter!

I Zotero gå till Edit - Preferences - Sync - Fill in username and password - Set up syncing.

Har du inte ett konto sen tidigare följer du länken create account.

Dela referenser: För att dela en mapp med referenser måste du skapa en grupp. Edit – New Library – New Group. Du kommer då få väljer ett namn och fördela rättigheter till gruppens medlemmar via zotero.org.

Synkronisera ditt bibliotek genom att klicka på synknappen i övre högra hörnet. Sen dyker gruppbiblioteket upp bland dina andra mappar. Sedan är det bara att fylla på med referenser.

Medlemmar till gruppen bjuds in under groups via ditt konto på zotero.org

Zotero kan användas tillsammans med Google Docs, vilket kan vara smidigt vid samarbeten. I dessa fall bör alla som skriver i dokumentet ha Zotero installerat, men det är inte nödvändigt att dela bibliotek.

För att kunna använda Zotero tillsammans med Google Docs måste du ge Zotero tillåtelse att tillgå ditt Google-konto. Mer info hittar du via Zoteros hjälpsidor.

Zotero söker automatiskt efter tillgängliga fulltexter och koppla dessa till dina referenser varje gång du lägger till en ny referens.

Du kan också be Zotero söka på nytt genom att högklicka på en referens och välja find full text

Detta är dock beroende av om fulltexterna är öppet tillgängliga eller inte. För att få Zotero att även hämta fulltexter som är del av Anna Lindh bibliotekets prenumerationer behöver du lägga till en länk till bibliotekets resolver:

Edit – settings – general under ”locate” lägg till baseURL: https://anna-lindh.primo.exlibrisgroup.com/view/uresolver/46LIBRIS_ALB_INST/openurl?

Ytterligare guider

Mer information och en fullständig bild av programmets funktioner hittar du på Zoteros hjälpsidor.

Dela: