Sök

Sök
Porträtt av studenten Magnus Lundström framför Försvarshögskolans entré.

"Enormt berikande att få det bästa av två världar"

Under sin praktik som forskningsassistent vid Försvarshögskolan fick Magnus Lundström upp ögonen för högskolans unika akademiska miljö. Nu läser han masterprogrammet i politik och krig med statsvetenskaplig inriktning. Här får han fördjupa sig i sina intressen, som innefattar allt från strategiska narrativ till östasiatisk politik.

Magnus Lundströms intresse för östasiatisk politik väcktes och fördjupades under en utbytestermin i Seoul i Sydkorea. Han har sedan dess publicerat flera analyser om regionen och är numera associerad medarbetare vid Utrikespolitiska institutets Asienprogram. Engagemanget ledde honom också till att göra sin kandidatpraktik som forskningsassistent hos Linus Hagström, Östasienkännare och professor vid Försvarshögskolan.

— Praktiken var en av de främsta anledningarna till att jag ville ta min master vid Försvarshögskolan. Dels trivdes jag bra här, dels är jag väldigt intresserad av säkerhetspolitiska frågor, säger Magnus.

Från Uppsala till Försvarshögskolan

Efter sin examen från kandidatprogrammet i freds- och utvecklingsstudier vid Uppsala universitet återvände Magnus till Försvarshögskolan. Nu går han termin två av fyra på masterprogrammet i politik och krig med statsvetenskaplig inriktning.

Hur skulle du beskriva Försvarshögskolan som lärosäte?

— Det är väldigt familjärt och fullt av kunskap som både lärare och andra studenter gärna delar med sig av. Eftersom det är en mindre högskola får du bra kontakt med alla, lärarna kan ge oss studenter mycket uppmärksamhet och det blir givande diskussioner i klassrummet.

Vad gör Försvarshögskolan unik?

— Mixen av människor är unik, med både civila och militära studenter men också studenter från olika delar av Sverige och världen. Det gör det oerhört intressant att utbyta erfarenheter och tankar med varandra. Jag gillar också hur Försvarshögskolan lyckas förena militärens mer praktiska synsätt, exempelvis i diskussioner om säkerhetspolitik, med akademins teoretiska resonemang. Det är enormt berikande att få det bästa av de två världarna.

Vad tycker du om utbildningens upplägg och innehåll?

— Den lever verkligen upp till mina förväntningar! Den första terminen får du doppa tårna i många olika pooler – det är helt enkelt en bred introduktion som täcker in många aspekter av säkerhetspolitik och krishantering. Utifrån det har du sedan utmärkta möjligheter att fördjupa dig i de frågor du är särskilt intresserad av, bland annat genom de valbara kurserna.

Vilka kurser har du valt?

— Den första valbara kursen jag läste handlade om påverkan genom strategiska narrativ och den var fantastiskt intressant, så jag funderar på att skriva min masteruppsats om just det ämnet. Men alla kurser jag har valt reflekterar mina intressen; just nu går jag läskursen i terrorismstudier med Hans Brun, sedan har jag valt en kurs om moderna fredsbevarande insatser och därefter en läskurs om strategisk underrättelseverksamhet.

Vill du göra praktik och i så fall var?

— Ja, jag skulle vilja ha en praktikplats med mycket praktiskt arbete, som komplement till min förra praktik då jag var forskningsassistent. Jag skulle gärna praktisera på ambassaden i Seoul eller Tokyo, eller vid utrikesdepartementet här i Stockholm. Om Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har en praktikplats som passar mig är jag inte främmande för det heller.

Vilka karriärmöjligheter ser du efter examen?

— Det fina med utbildningen är att den öppnar väldigt många dörrar. Personligen är jag intresserad av Försvarshögskolans forskarutbildning efter att jag tagit min masterexamen. Jag tycker väldigt mycket om att forska och skriva, och tror även att det vore spännande att undervisa.

Vilket är ditt drömjobb?

— En ständigt återkommande ambition är att bli diplomat – men det säger väl alla? Men jag tycker också att det skulle vara intressant att arbeta inom forskningen eller med strategiska narrativ här på hemmaplan.

Vad är bra att tänka på för den som vill söka till masterprogrammet i politik och krig?

— Eftersom vi läser väldigt mycket är det bra om du tycker om det. Sedan är det en fördel om du har en bakgrund inom statsvetenskap eller militärhistoria eftersom det ger en bra grund att stå på. Det är dock många som, precis som jag, har studerat freds- och konfliktforskning eller annan statsvetenskap – så tidigare säkerhetsstudier är inget måste. Då blir det bara en härlig rivstart med massa internationell politik och säkerhetsstudier!

Om Magnus Lundström

Studerar: Masterprogrammet i politik och krig med inriktning statsvetenskap.
Utbildningsbakgrund: Magnus tog examen från kandidatprogrammet i freds- och utvecklingsstudier, med inriktning på freds- och konfliktkunskap, vid Uppsala universitet 2018. Han har även studerat östasiatisk politik och historia vid Korea University i Seoul i Sydkorea.
Övriga uppdrag: Associerad medarbetare vid Utrikespolitiska institutets Asienprogram. Styrelseledamot i Utrikespolitiska föreningen i Uppsala samt chefredaktör för föreningens tidning, Uttryck Magazine. Magnus har även ett uppdrag i expertpanelen i Korea-frågor vid IES, Institute for European Studies, vid Vrije Universiteit Brussel i samarbete med Korea Foundation.

Sidinformation

Publicerad:
2019-03-06
Senast uppdaterad:
2020-12-10
Dela: