Sök

Sök
Jennifer Bergström

"Många arbetsgivare är intresserade"

Studentintervju om kandidatprogrammet i militärhistoria

Jennifer Bergström lät intresset för historia och försvarsfrågor avgöra valet av högskoleutbildning. Och hon är mer än nöjd med sitt val. Som bonus har ämnet militärhistoria visat sig vara mer aktuellt för framtida karriärmöjligheter än hon kunde föreställa sig.

Jennifer Bergströms förväntningar på kandidatprogrammet i militärhistoria var höga och i efterhand tycker hon att programmet har motsvarat dem.

– Bilden av vad studierna kan leda till har klarnat, i takt med att jag fått en tydligare bild av militärhistoriens roll i dagens samhälle. Idag ser jag hur man kan nyttja historien i andra och bredare sammanhang. Själva studierna har rullat på med kurser och uppsatser och vi har fått fördjupa oss i det vi tycker är intressant.

Hur skulle du beskriva Försvarshögskolan som lärosäte?

– Man träffar många olika människor med olika kunskaper, erfarenheter och bakgrunder. Men framför allt träffar man folk som man har väldigt mycket gemensamt med i det att man enas kring ett starkt intresse för försvar och säkerhet. Man får allt en ”vanlig” student får på ett annat lärosäte, men även det som är unikt på Försvarshögskolan, alltså att möta den militära världen.

Militärhistoria är allmänbildande och vässar den källkritiska förmågan

– Jag har fått en mycket större förståelse för hur världen omkring mig ser ut och fungerar – alltså inte bara historiskt sett, utan även idag. Sen har vi förstås de klassiska sakerna som man lär sig under programmet. Jag har fått ett källkritiskt tänkande, har ökat min analytiska förmåga och min läshastighet och fått en förmåga att ta in stora mängder material och data på kort tid.

Har du något gott råd att dela med dig av?

– Ja, att gå på de föreläsningar som Försvarshögskolan och studentkåren arrangerar utanför kurserna. Man kan alltid lära sig något eller få ett nytt perspektiv. Det händer mycket i skolans lokaler hela tiden, som arbetsmarknadsträffar, där företag och organisationer kommer och vill träffa oss och berätta om sig själva. Så håll ögonen öppna!

Militärhistoria öppnar karriärmöjligheter

– Militärhistoria är det perfekta ämnet för mig, och har visat sig vara ännu mer aktuellt för framtiden och mina karriärmöjligheter än jag någonsin hade kunnat föreställa mig.

– Många arbetsgivare är intresserade av att man pluggat just militärhistoria. De vet inte nödvändigtvis vad det är, men det är unikt, väcker frågor och gör att man får chanser många andra inte får. När de får reda på vad vi lärt oss så uppskattar de det breda perspektivet och förmågan till analys och att ta in stora mängder information.

– Jag upplever att det finns en växande förståelse i samhället för vad historia kan innebära i ett större perspektiv. Det är en insikt som börjar få fäste hos en bredare allmänhet, eftersom det är tydligt hur närvarande den bakomliggande historien är i många av de svåra konflikter vi ser runtomkring oss just nu.

Uppsats om kvinnors roll i krig och konflikt

Tidigt under studierna fick Jennifer Bergström upp ögonen för kvinnors roll i krig och konflikt.

– I historieämnet har det länge varit irrelevant att undersöka kvinnors roll. Men på senare tid har man börjat, och konstaterat hur betydelsefulla kvinnor varit – och hur många dimensioner det finns av deras deltagande i militärhistorien. Jag går igång på just att det är ett i princip orört område att utforska, en vit fläck på kartan där inte så många varit.

– Det gjorde att jag valde att skriva min kandidatuppsats om Svenska Lottakåren, som sedan 1924 har spelat stor roll för kvinnors möjlighet att delta aktivt i det svenska försvaret – och fortsätter göra det idag.

Medierna påverkar historieskrivningen

En annan sak som intresserar Jennifer särskilt är mediernas roll i samhället som en tredje statsmakt.

– Det är förstås extra spännande hur de spelar roll och påverkar historieskrivningen, och påverkar vid kris, krig och konflikt.

I sin kandidatuppsats om Svensk Lottakåren valde hon perspektivet strategiska narrativ, alltså hur media kan välja att vinkla eller framställa en berättelse utifrån den synvinkel de vill lyfta. Hon tillbringade många timmar i Kungliga bibliotekets källare, där de har sitt digitaliserade tidningsarkiv, där hon tog del av det som publicerades om Svenska Lottakåren under andra världskriget.

–Jag tittade särskilt på vilket narrativ som fanns. Jag gjorde en tidsresa och kände att jag kom väldigt nära historien och lottorna under den här tiden, där samma personer återkom med namn och bild i olika sammanhang. Det är fascinerande att så här i efterhand ta del av vad en viss tids människor kunde veta om sin samtid.

Uppsatsskrivande är att ta fram ny kunskap

– Jag tycker framför allt att det är väldigt kul att lära sig något nytt – något som kanske ingen vetat innan. Att öppna en tidning och känna att den här artikeln kanske ingen har läst på 80 år. Det är mäktigt att vara med och ta fram nya kunskaper. För det är ju målet: att man tar fram ny kunskap.

– Det är kul att dyka ner i ett ämne man verkligen är intresserad av, samtidigt som man utvecklar sig själv och sitt akademiska skrivande. Jag har fått så fantastiskt stöd av handledaren och mina andra lärare.

Ämnet för uppsatsen ledde till praktikplats

Jennifer Bergström gjorde sedan sin praktiktermin på Svenska Lottakårens kansli i Stockholm.

– Det sammanföll med att organisationen fyller 100 år och jag hjälpte dem bland annat att sammanställa och ta fram nya kunskaper om deras historia utifrån deras egna arkiverade källor.

Hon förklarar att hon upplever att alla kurser har gett något, fast på olika sätt. Att man lägger ett kunskapspussel inom sig själv där allt är av värde.

– Men jag minns särskilt en Rysslandskurs under fortsättningskursen i militärhistoria, som vi läste parallellt med att Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina 2022. Rubrikerna och nyhetskontexten gav en extra dimension och relevans till ämnet, om man säger så.

Extrajobb hos Polisen innan masterstudier

Jennifer har har jobbat extra hos Polisen som passhandläggare under ett år.

– Det är nog mycket tack vare mina studier på Försvarshögskolan. Polisen värdesätter ett allmänt säkerhetstänk.

Efter det vill hon läsa masterprogrammet i militärhistoria: Krig kultur och samhälle.

– Jag har tillräckligt med kunskaper för att klara mig väl i arbetslivet, men känner mig inte klar – vare sig med ämnet eller med Försvarshögskolan.

– Efter det får jag se vad som händer. Jag vill fortsätta jobba med historia, men hur jag riktar intresset och kunskaperna återstår att se. Jag kan tänka mig att ta det mot en analytikerroll inom Försvarsmakten eller någon annan myndighet, men också att jobba med historia inom mediabranschen. Jag känner mig lugn. Det finns så otroligt många möjligheter.

Snabba frågor till Jennifer Bergström

Född: 2002

Uppvuxen i: Åkersberga.

Gymnasieprogram: ”Det digitala samhället” (media-estet).

Poddtips: ”Militärhistoria” av Piotr Wawrzeniuk och ”Historiepodden med Robin och Daniel”.

Serietips: “Grace and Frankie”

Favoritresmål: En gammal stad med mycket historia.

Förebild: Min katt, det verkar så skönt att vara som han.

Motto: Det löser sig alltid.

På fritiden: Tränar och hänger i mässen med vänner.

Favoritmusik: Lyssnar faktiskt bara på poddar.

Senast nöjeslästa bok: ”Den hemliga gåvan” av Natasha Lester.

Sidinformation

Publicerad:
2024-05-02
Senast uppdaterad:
2024-05-02
Dela: