Sök

Sök
Alva Nilsson

Från internationellt masterprogram till anställning

Alva Nilsson läste internationella masterprogrammet Krig och försvar

En kandidatuppsats i statsvetenskap på Stockholms universitet öppnade hennes ögon för säkerhetsområdet. Det ledde Alva Nilsson till Försvarshögskolans internationella masterprogram i krigsvetenskap: Krig och försvar.

Innan masterprogrammet Krig och försvar läste Alva Nilsson en kandidat i statsvetenskap på Stockholms universitet. Hon övervägde att söka mastern på Försvarshögskolan men när hon var klar med sin kandidat i januari så hade hon ett halvårs väntan på terminstart. Så hon klämde in en fortsättningskurs i statsvetenskap bara för att känna av stämningen här.

– Jag fick en bra känsla, och sökte masterprogrammet. Och på den vägen är det, säger hon.

Omvärldsläget väckte intresse för säkerhet

Alva förklarar att det var omvärldsläget som gjorde det tydligt för henne att säkerhets området är väldigt viktigt.

– Min första fördjupning var min kandidatuppsats om cybersäkerhet. Och när jag väl fått upp intresset för säkerhet och även krishantering, så blev det naturligt att kolla upp Försvarshögskolan. Alla som pluggar och jobbar här är intresserade av samma sak, men från olika infallsvinklar.

Beskriv din första känsla av masterprogrammet.

– Det kändes direkt att det var mer seriöst och avancerat. Man var tvungen att ”steppa upp” och alla jag pluggade med var så enormt kunniga. Allt var helt enkelt på en högre nivå, och på ett större allvar.

"Uppskattar lärarnas erfarenheter"

Fortfarande sedan hon är klar med sin utbildning så tycker hon att det är häftigt att alla lärare har långa CVn med tunga erfarenheter och publicerade forskningsartiklar inom sina sakområden.

– Lärarna har ett väldigt stort intresse av både sitt ämne och av att lära ut det till oss. Så blir det kanske när man går i en mindre klass på ett mindre lärosäte och program? Det blir en skillnad. Hur som helst upplever jag en annan kontakt än vid tidigare studier, och att det finns mer tid och utrymme att ställa frågor och diskutera texter.

Intresserad av civil-militära relationer

Under masterprogrammets andra termin med fyra valfria kurser läste hon bland annat om civil-militära relationer. Kursen fokuserade på USA och utvecklingsländer.

– Då fick jag min idé till uppsatsen, men jag blev intresserad av att titta på civil-militära relationer i Sverige. Att vi gick med i Nato under tiden för masteruppsatsen var ett tydligt tecken på att relationen förändrats.

Valet av ämne skulle visa sig vara en utmaning.

– Det fanns inte så mycket skrivet på ämnet. Samtidigt blev det tydligt vad uppsatsen hade för syfte. Vi ska ju hitta en kunskapslucka och fylla den.

Alva tittade på regeringens förhållande till Försvarsmakten genom att analysera publikationer från regeringar och Försvarsdepartementet. Hon tittade på vilka krav hade de ställt, och hur Försvarsmakten hade bemött kraven.

– Jag gjorde en diskursanalys och tittade på hur relationen utvecklats i takt med en ökande hotbild mot Sverige och Europa.

Bra stöd från handledare när hon skrev masteruppsatsen

Alva beskriver hur hon jobbade med uppsatsen och fick bra stöd från såväl sin handledare som sina kurskamrater.

– Min handledare, Leena, avsatte mycket tid. Under gruppseminarier läste vi studenter varandras utkast och kom med idéer. Utöver det hade vi individuella seminarier med Leena. Jag insåg hur viktigt det var med all denna löpande input under terminen, för när man sitter helt själv är det lätt att bli ”insnöad”.

Hon förklarar hur en handledare ska stötta studenten, samtidigt som du ska hitta din egen väg.

– Det var väldigt utvecklande att få göra det. Bara att lägga upp och hålla ett schema för ett självständigt arbete som har lämning många månader framåt i tiden... Visst fanns det dagar när man kände att det aldrig kommer att gå. Men det var bara att fortsätta enligt planen, även om man inte såg slutet. Och sen en vacker dag, så satt man där med en färdig produkt! Det gav så otroligt mycket att ha följt processen och klarat det.

Praktikterminen ledde till anställning

Den sista terminen på masterprogrammet gjorde Alva som praktikant på konsultföretaget Rambolls avdelning Resiliens.

– Jag börjar arbeta här direkt efter min examen. Jag kommer jobba med exakt det jag är mest intresserad av idag, det vill säga krishantering, informationssäkerhet och säkerhetsskyddslagen. Det känns förstås helt fantastiskt.

Hon uppskattar att vara med på riktigt nu när det händer så mycket inom det här området.

– Det finns verkligen ett nytt intresse för säkerhetsfrågor i samhället, och ett intresse för att klara av att hantera en kris. Att vi går med i Nato påverkar det civila försvaret mycket, och vi har ett nytt NIS-direktiv (The Directive on security of network and information systems) som ställer krav på hur verksamheter jobbar med informationssäkerhet nu när vi står inför en bredare hotbild.

Färdigheter från masterprogrammet

Alva förklarar att hon har vässat sin analytiska förmåga och att sin förmåga att hålla presentationer inför grupp. Och att ta till sig stora mängder text.

– Det finns så mycket material med bäring på säkerhetsområdet. Vi måste kunna välja ut vad som är viktigt. Idag kan jag läsa en text på många sidor och hitta och sammanfatta kärnan – alltså summera 20 eller 200 sidor på en halv sida.

– Och så har jag stor användning för min skriftliga förmåga på engelska. När Ramboll frågar om jag känner mig bekväm med att skriva en rapport på engelska, så kan jag svara ”javisst”, eftersom det är precis det jag gjort de senaste två åren.

"Brist på erfarenhet kan vara positivt"

Efter en termin ute i "verkligheten" har Alva reflekterat en del över att man faktiskt kan använda sin brist på erfarenheter till något positivt.

– Min avdelning på Ramboll jobbar exempelvis mycket med kontinuitetsplanering, alltså hur kommuner ska bygga upp sin verksamhet för att kunna hantera en kris. Min brist på erfarenhet gör att jag är nära hur kunderna upplever utbildningen, workshopen eller gruppövningen, samtidigt som jag har teorin. Det gör att jag kan bidra till att vässa det vi gör.

Hur tänker du kring framtiden?

– Nu går jag snart in i en anställning på ett privat företag. Jag har kommit in i praktiken och jobbar mycket med svenska lagar. Det är intressant och här bygger jag upp en kompetens som jag vill utveckla. I framtiden vill jag även ha erfarenheten av att jobba statligt, för jag tycker att det är viktigt att se båda sidorna. Där tänker jag att både Säpo och MSB vore intressanta, och går in under det jag håller på med.

Vad vill du säga till den som känner sig rådvill kring sin framtid?

– Det finns många roliga möjligheter och det känns väldigt roligt att ge sig ut i arbetslivet. Jag är så glad att jag valde att läsa den där första kursen på Försvarshögskolan... Det här är helt rätt för mig. Jag hade ju aldrig varit här annars.

– När jag pratar med folk som inte vet vad de ska göra säger jag alltid att de ska läsa på Försvarshögskolan. Det är det självklara valet om du är intresserad av säkerhetsfrågor generellt, av ledarskap och krishantering, krig och konflikt eller historia.

Snabba frågor till Alva Nilsson

Född: 1994

Uppvuxen i: Stockholm

Gymnasieprogram: Samhällsvetenskap, inriktning journalistik

Poddtips: ”P3 Historia”

Serietips: “Jack Ryan”, “The Fall” och “Luther”.

Favoritresmål: Solsemester i Grekland eller en weekend i Köpenhamn.

På fritiden: Laga mat, umgås med familj och vänner

Favoritmusik: R’n’B, soul och allt möjligt.

Senast nöjeslästa bok: Magnus Ranstorps ”Från terrorns frontlinjer”

Sidinformation

Publicerad:
2024-06-11
Senast uppdaterad:
2024-06-28
Dela: