Sök

Sök
Alva Nilsson

Klockren praktik på Ramboll

Masterstudent med fokus på säkerhetsskyddslagen

När Alva Nilsson sökte och fick sin praktik på konsultföretaget Rambolls avdelning Resiliens, så fick hon djupdyka i sitt stora intresseområde: säkerhetsskyddslagen.

Alva Nilsson har hamnade rätt direkt när hon fick sin praktiplats. Och sedan fick hon en anställning som tog vid direkt efter praktiken.

Hur gick dina tankar kring kurser eller praktik sista terminen på det internationella masterprogrammet Krig och försvar?

– Jag hade redan läst de kurser jag ville läsa. Man kan lära sig väldigt mycket i skolan, men jag ville komma ut och se hur man göra det på riktigt ute i samhället. Därför sökte jag praktik. Och så blir övergången naturlig om man hittar en praktik som man gillar och får möjlighet att stanna kvar i en anställning. Det känns fantastiskt.

Tankar kring val av praktikplats

Alva Nilsson hade span på Ramboll sedan tidigare. Så när hon såg praktikannonsen på Försvarshögskolans webbplats så sökte hon med platsen hos Ramboll med bland sina topp tre.

– Ramboll är ett stort arkitekt-, ingenjörs- och konsultföretag, men för några år sedan startade de avdelningen Resiliens, som jobbar just med de frågor som jag är intresserad av. Så deras annons checkade av alla mina boxar när den nämnde krishantering, informationssäkerhet och säkerhetsskyddslagen. Det matchar verkligen vad jag vill göra framöver. Jag gick på intervju och fick en bra magkänsla direkt.

Praktik med riktiga arbetsuppgifter

Alvas handledare är säkerhetskonsult och hade också pluggat på Försvarshögskolan sedan tidigare. Hon arbetar med informationssäkerhet och säkerhetsskydd hos Ramboll. Hur såg din arbetsdag ut under praktiken?

– Vi var ute hos olika verksamheter, kommuner och privata företag och höll utbildningar, föredrag och workshops där vi analyserade företags verksamheter. Vi berättade vad säkerhetsskyddslagen är – och hur man implementerar den.

– Min handledare gav mig utrymme att delta aktivt i allt det där. Redan andra veckan frågade hon mig om jag ville hålla ett föredrag på en utbildning. Det var förstås jätteläskigt, och jag minns hur manusbunden jag var. Men jag kom snabbt in i det och nu känner jag mig helt avslappnad.

Alva gillar att konsultlivet är omväxlande

– Ena dagen skriver jag rapporter, den andra besöker vi någon kommun och har scenarioövning i krishantering. Ibland deltar jag i att hålla dem, och ibland sitter jag med och lyssnar, och lär mig hur man håller i en sån övning. Och så den tredje dagen får man landa på kontoret och göra en powerpoint-presentation till en utbildning om säkerhetsskyddslagen.

Vad lärde du dig?

– Bland annat om säkerhetsskyddslagen och om hur kommuner och regioner arbetar när det kommer till kris och kontinuitetsplanering. När man kommer ut och träffar folk, och håller utbildningar och workshops, får man en förståelse för hur olika typer av verksamheter fungerar och det tycker jag är väldigt värdefullt för mig som är ny.

Masterprogrammet vässar den analytiska förmågan

Vad har din utbildningen bidragit särskilt bra med?

– Jag har vässat min analytiska förmåga och att hålla presentationer. Och att ta till mig stora mängder text. Det finns så mycket material med bäring på säkerhetsområdet. Vi måste kunna välja ut vad som är viktigt. Idag kan jag läsa en text på många sidor och hitta och sammanfatta kärnan – alltså summera 20 eller 200 sidor på en halv sida.

– Och så har jag stor användning för min skriftliga förmåga på engelska. När Ramboll frågar om jag känner mig bekväm med att skriva en rapport på engelska, så kan jag svara ”javisst”, eftersom det är precis det jag gjort de senaste två åren.

Praktiken har gett mod att ta plats

Går det att sätta fingret på vad praktiken gett dig?

– Jag vågar ta plats och lita på mig själv. Jag vet att jag har en kompetens och kan tillföra något. När jag säger saker, så är det viktigt. Det gör att jag växer.

– Det viktigaste är att jag har hittat vad jag vill göra ”när jag blir stor”, och det är att arbeta med säkerhetsskyddslagen. Det är inom det här området jag vill fortsätta bygga upp en kompetens och utvecklas.

Säkerhetsskyddslagen kom 2018. Den har tre delar – fysisk säkerhet, personalsäkerhet och informationssäkerhet – och omfattas av många förordningar och föreskrifter, där Säpo skrivit några.

– Jag tycker att det är så otroligt intressant. Lagen rör verksamheter som är säkerhetskänsliga eller till viss del bedriver säkerhetskänslig verksamhet, där antagonistiskt intrång får konsekvenser för samhället. Man kan säga att jag har hittat min grej.

Praktiken ledde till anställning

– Ja! Min avdelning Resiliens är relativt ny och växer. Det kommer in mycket jobb, helt enkelt. Det känns väldigt roligt att vara med när något byggs upp inom de frågor jag vill jobba med. Jag kommer att fortsätta utvecklas genom mina kunniga kollegor.

Hur tänker du kring framtiden?

– Nu går jag snart in i en anställning på ett privat företag. I framtiden vill jag även ha erfarenheten av att jobba statligt, för jag tycker att det är viktigt att se båda sidorna. Där tänker jag att både Säpo och MSB vore intressanta, och går in under det jag håller på med.

– Det finns många roliga möjligheter och det känns väldigt roligt att ge sig ut i ett arbetsliv. Jag är så glad att jag valde att läsa den där första kursen på Försvarshögskolan... Det här är helt rätt för mig. Jag hade aldrig varit här annars.

Du har ett standardtips till den som känner sig rådvill kring sin framtid?

– Ja, när jag pratar med folk som inte vet vad de ska göra säger jag alltid att de ska läsa på Försvarshögskolan. Det är det självklara valet om du är intresserad av säkerhetsfrågor helt generellt, av ledarskap och krishantering, krig och konflikt eller historia.

– Här på Ramboll har vi två praktikanter på kandidatnivå, och jag råder dem att läsa masterprogrammet. Det har gett mig så mycket.

Snabba frågor till Alva Nilsson

Född: 1994

Uppvuxen i: Stockholm

Gymnasieprogram: Samhällsvetenskap, inriktning journalistik

Poddtips: ”P3 Historia”

Serietips: “Jack Ryan”, “The Fall” och “Luther”.

Favoritresmål: Solsemester i Grekland eller en weekend i Köpenhamn.

På fritiden: Laga mat, umgås med familj och vänner

Favoritmusik: R’n’B, soul och allt möjligt.

Senast nöjeslästa bok: Magnus Ranstorps ”Från terrorns frontlinjer”

Sidinformation

Publicerad:
2024-07-02
Senast uppdaterad:
2024-07-02
Dela: