Anmälan och antagning
Anmälan till Officersprogrammet vid Försvarshögskolan är öppen 2 december- 15 januari. Då kan du som genomför eller har genomfört grundutbildning med värnplikt, eller motsvarande, anmäla dig.
Du anmäler dig till programmet på antagning.se. Om du uppfyller kraven på högskolebehörighet och militär behörighet kallas du till antagningsprövning på Plikt och prövningsverket. Om du efter antagningsprövningen bedöms vara lämplig för programmet antas du. Antagningsbesked ges på antagning.se i maj.
Observera att anmälan och antagning till Officersprogrammet inte påverkar dina möjligheter att söka till, eller antas till, annan högskoleutbildning.
Styrk din militära behörighet i anmälan
Bifoga till din anmälan på antagning.se ett av följande dokument som styrker din militära behörighet:
- Intyg på att du nu genomför din grundutbildning med värnplikt
- Utbildningsbevis från grundutbildning med värnplikt
- Utbildningsbevis från grundläggande militär utbildning (GMU) och intyg som styrker minst nio månaders anställning som GSS/K
- Utbildningsbevis från GMU och förberedande officerskurs (FOK)
- Utbildningsbevis från värnplikt (innan 2010)
Från anmälan till studiestart 2025
Anmälan
Är öppen 2 december-15 januari på antagning.se.
Kontroll av behörighet
När du anmält dig kontrolleras dina gymnasiebetyg och din militära behörighet. Om du är behörig går du vidare till antagningsprövning. Försvarshögskolan meddelar detta via mejl till dig.
Förbered referenser och intyg
Det här ska du ta med till antagningsprövningen:
- Kontaktuppgifter till minst två referenser. En av dessa bör vara en nuvarande eller tidigare chef i Försvarsmakten.
- Det Plikt- och prövningsverket efterfrågar under rubriken "Det här ska du ta med dig till antagningsprövningen".
- Ifyllt och utskrivet intervjuformulär. Formuläret mejlas till dig efter den första behörighetskontrollen.
- Du kan också ta med dig intyg som kan vara meriterande för dig, både civila och militära.
Antagningsprövning, vecka 6-17
Plikt- och prövningsverket skickar ett sms till dig med en tid för prövning. Du kan läsa mer om hur prövningen går till på deras webbplats.
Antagningsbesked, 8 maj
Urval 1 meddelas via antagning.se. Om du erbjuds plats eller reservplats tackar du ja eller nej. Efterföljande vecka kontaktar kadettbataljonen vid Karlberg dig som tackat ja. Du får då praktisk information om boende och inställelse vid Karlberg.
Reservantagning, 22 maj
Urval 2 meddelas via antagning.se. Om du tackade ja till en reservplats får du nu veta om du är antagen. Efterföljande vecka kontaktar kadettbataljonen vid Karlberg dig som är reservantagen. Du får då praktisk information om boende och inställelse vid Karlberg.
Militär preparandutbildning, 4 augusti
Nu är du på plats vid Karlberg och påbörjar en preparandutbildning som leds av kadettbataljonen.
Sen reservantagning, vecka 33-34
Om det finns lediga platser kvar i anslutning till studiestart kontaktas reserver i turordning via mejl från Försvarshögskolan.
Studiestart, 18 augusti
Programstudierna startar.
Kontakt
Frågor besvaras av Forsknings-, utbildnings- och studentavdelningen. Du kan mejla dem om du har frågor: officersprogrammet@fhs.se.
Behörighet för Officersprogrammet
För att vara säker på att de som börjar på Officersprogrammet kommer klara av utbildningen och yrket skiljer sig behörighet och antagningsprocess från övriga utbildningar på Försvarshögskola...
Tester och intervjuer för behörighet
För att bli antagen till Officersprogrammet bedöms din lämplighet för utbildningen. Det görs genom intervjuer och tester på Plikt- och prövningsverket. Testerna motsvarar i stor del det som...
Officersprogrammets utformning
Som officersstudent blandar du teori och akademiska studier med praktik och verksamhet i Försvarsmakten. Ämnen du läser är till exempel krigsvetenskap, ledarskap och ledning samt försvarssys...
Bo med kompisarna – mitt i Stockholm
Under stor del av utbildningen vistas du på Campus Karlberg i Stockholm. Som kadett erbjuds du ett boende på campus eller i dess närhet.
Officersprogrammet
Officersprogrammet är en treårig högskoleutbildning vid Försvarshögskolan som leder till en officersexamen – en högskoleexamen på grundnivå, 180 hp.