Spel och övningar i statsvetenskap
Försvarshögskolan genomför olika spel och övningar som en del i undervisningen i statsvetenskap – i syfte att förbereda studenterna för ett yrkesliv inom totalförsvar, krisberedskap och säkerhetsanalys.
Spel och övningar är några av verktygen som rustar studenterna för framtiden. Genom att delta i spel upplever studenterna osäkerhet, stress och informationsbrist – faktorer som är vanliga i krissituationer och som därför är önskvärda att möta för första gången under utbildning snarare än i sin framtida yrkesroll.
På så vis lär studenterna känna sig själva och andra på delvis annorlunda sätt än genom den klassiska undervisningens föreläsningar och seminarier. Det är en sak att läsa om stress, gruppdynamik och propaganda, en annan sak att själv få uppleva detta under ett spel. Det är bättre att ställas inför svåra dilemman som måste hanteras på kort tid under ett övningsmoment än att göra det för första gången i ett skarpt läge i verkligheten.
Statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet – kandidatprogram
Övning i Strategisk Operativ Tillämpning (SOT) på statsvetarprogrammet
Scenariobaserad övning på statsvetarprogrammet
Ryssland stör ut myndigheter och utför sabotage mot Sverige och anfaller. Det är händelseutvecklingen som rullas ut i flera steg under SOT-övningen i strategisk operativ tillämpning.
”Det här är kärnan med utbildningen”
Viktor Eskilsson är inne på andra dagen av SOT-övningen i strategisk operativ tillämpning på kandidatprogrammet i statsvetenskap. I det fem dagar långa scenariospelet – där Ryssland angriper...
”Vi känner oss förberedda”
Elisa Sterner Jonsson befinner sig mitt i SOT-övningen i strategiskt-operativt tillämpning på fortsättningskursen i statsvetenskap på kandidatprogrammet. I det fem dagar långa scenariospelet...