Sök

Sök

Krig, kultur och samhälle – kandidatprogram

För att förstå dagens kriser, konflikter och krig krävs ett historiskt perspektiv. Studier i militärhistoria gör dig därför väl insatt i bakgrunden till dagens säkerhetspolitiska karta.

Vad kan utbildningen leda till?

Många av dagens problem grundar sig i gamla konflikter och militärhistoria ger dig därför en förståelse till varför världen ser ut som den gör. Förståelsen är viktig för dig som vill jobba med försvarsfrågor och säkerhetspolitik. Med utbildningens särskilda profil är en framtid inom försvars- och säkerhetssektorn trolig.

Framtida yrken kan vara handläggare, analytiker och utredare i Försvarsmakten samt angränsande myndigheter inom säkerhetssektorn. Även arbete inom journalistik, arkiv och museer kan vara aktuella.

Om utbildningen

Militärhistoria handlar ytterst om samspelet mellan de stora samhällsstrukturerna och den militära sektorn under olika epoker, något som löper som en röd tråd genom hela programmet. Det finns också flera praktiska inslag som rollspel och övningar, vilket är ett uppskattat inslag bland studenter. Programmet genomförs också i nära relation med framtida arbetsgivare. Tillsammans med de praktiska inslagen får du en bra förberedelse för kommande praktik och arbetsliv.

Utbildningen inleds med en introduktionstermin där vi tittar närmare på internationella relationer, samtida krigföring, beslutsfattande och beslutsprocesser. Du fortsätter sedan med militärhistoria från antiken till idag. Du lär dig förstå hur krig, krigsmakt och samhälle hänger ihop och hur teknisk förändring, militära reformer och sociala förhållanden påverkar varandra.

Lär dig källkritik och förmågan att värdera sanningshalten

De viktigaste verktygen för en historiker är källkritik och förmågan att värdera och bearbeta stora mängder information. Det kritiska tänkandet genomsyrar utbildningen och ökar din förmåga att självständigt ta ställning till olika problem och förklaringar. Du introduceras till vetenskaplig teori och metod samt uppsatsskrivande under termin fyra. Dessa kunskaper får du sedan fördjupa och tillämpa under programmets näst sista termin. Genom att lära dig hur vetenskaplig kunskap tas fram kommer du lättare kunna värdera påståenden du möter, både i media och på arbetsplatsen. Du får en bättre förståelse för samhällsdebatten inom området, och blir bättre på att ifrågasätta det som utges för att vara sanning.

Se sambanden mellan teori och verklighet med praktik

Sista terminen kan du göra praktik vid organisationer, företag och myndigheter med koppling till försvars- och säkerhetssektorn, där informationsbehandling och utredningsarbete står i centrum.

Du som inte gör praktik kan läsa en kurs inom relevant område på Försvarshögskolan eller annat lärosäte.

Studier eller praktik utomlands

Under termin 3 har du möjlighet att studera utomlands och under termin 6 har du möjlighet att antingen studera eller praktisera utomlands.

Anmälningskod

P2508

Programkod

1KKS1

Typ

Program

Startperiod

HT 2025

Studieperiod

2025-09-01 - 2028-06-04

Utbildningsnivå

Grundnivå

Omfattning

180.0 hp

Studietakt

100%

Studieform

Campus

Plats

Stockholm

Undervisnings­språk

Svenska

Behörighetskrav

Förutom grundläggande behörighet krävs även Historia 1b eller Historia 1a1 + 1a2, alternativt Historia A, samt Engelska 6 alternativt Engelska B.

Anmälan öppnar

Datum ej publicerat

Anmälan stänger

2025-04-15

Antagningsomgång

Höstterminen 2025

Antagningsstatistik

Kontakt

Har du frågor om kursen ta kontakt med Studievägledarna.

Du når oss på e-post: studievagledning@fhs.se

Upptäck Försvarshögskolan

Dela:
Publicerad 2024-08-12 Uppdaterad 2025-01-08