Ansökan om finansiering
Delegationen för militärhistorisk forskning, DMF, finansierar militärhistorisk forskning och därmed sammanhängande verksamhet.
Militärhistorisk forskning definieras som historievetenskapliga studier av militära konflikter och fenomen i bred bemärkelse. Särskilt viktigt är hur krig och militär påverkat samhälle, kultur, ekonomi och sociala relationer.
Tre former av finansiering kan sökas från DMF, varav vissa löpande under året.
- Forskningsstipendium
- Tryckbidrag
- Konferens- och resebidrag
För information om respektive finansieringsform, se nedan.
Ansökan
För samtliga ansökningar ladda ned och fyll i denna ansökningsblankett. Pdf, 215.1 kB.
Ansökningsblankett med bilagor sänds till dmf@fhs.se (sammanhållet till ett dokument) eller till:
Delegationen för militärhistorisk forskning
Försvarshögskolan
Box 278 05
115 93 STOCKHOLM
Redovisning av finansiering
När ändamålet med erhållen finansiering uppnåtts emotser DMF en kortfattad skriftlig redogörelse. Vid spridning av resultat ska det anges att forskningen bedrivits med stöd av DMF, alternativt att tryckningen finansierats med stöd av DMF. Vid tryckningsbidrag emotser DMF även ett exemplar av den tryckta boken.
Om omständigheter skulle inträffa som gör att beviljad finansiering inte kan utnyttjas i enlighet med av DMF fattat beslut, ska mottagaren återbetala erhållna medel eller den del av finansieringen som ej nyttjats.
Finansieringsformer
Forskningsstipendium
DMF utlyser en gång per år ett stipendium i militärhistoria. Ansökan skall vara DMF tillhanda senast den 1 mars (fr o m 2025).
Den totala stipendiesumman är 200 000 SEK och fördelas normalt mellan 1–3 stipendiater. Maxbeloppet som kan sökas är således 200 000 SEK.
Stipendiet riktar sig både till disputerade forskare samt till anställda med lägst kandidatexamen inom arkiv, bibliotek och muséer (ABM), i båda fallen med militärhistorisk inriktning,
För disputerade forskare avser stipendiet att möjliggöra forskningsförberedande arbete (exempelvis ansökningar till fonder och stiftelser), preliminära studier eller militärhistorisk forskning. Företräde ges till nydisputerade forskare som inte tidigare fått postdoktoralt stöd. Forskaren ska ha disputerat när ansökan lämnas in.
Projekt inom ABM-sektorn syftar till att möjliggöra tjänstledighet för forskning med utgångspunkt i den egna ABM-institutionens samlingar och bestånd. Projektet skall uttryckligen utgöra en tillgång för denna institution. Resultatet av projektet kan redovisas genom publicering, systematisering, katalogisering eller utställning.
Beviljat stipendium måste rekvireras inom två månader från beslutsdatum samt utnyttjas och redovisas inom två år från beslutsdatum.
Ansökan ska ske på anvisad blankett, se ovan.
Den projektbeskrivning som ska bifogas ansökan ska innehålla en redogörelse för forskningsprojektets bakgrund och relation till tidigare forskning, syfte, i tillämpliga fall teoretiskt perspektiv, metod och material för genomförandet samt preliminära resultat. I beskrivningen ska det också framgå hur resultaten kommer att redovisas (t.ex. monografi, artikel, ansökan till forskningsråd). Därtill skall beskrivningen innehålla information om sökandens nuvarande anställningsförhållanden.
Observera att om sökande är ABM-personal ska det till ansökan också bifogas ett intyg från aktuell institution eller huvudman som styrker projektets relevans och planerade genomförande.
Tryckbidrag
Tryckbidrag kan sökas för publicering av militärhistoriska studier. I första hand ger vi bidrag till publicering av vetenskapliga resultat.
Tryckbidrag söks löpande under året och behandlas vid närmast följande sammanträde, tidigast sex veckor efter inkommen ansökan. Notera att bidrag inte lämnas till redan tryckta verk.
För storleksordningen på de summor som i normalfallet beviljas gäller följande riktmärke för tryckbidrag: 20 000–40 000 SEK.
Ansökan ska ske på anvisad blankett, se ovan. Notera att det är obligatoriskt att bifoga ett fullständigt textmanuskript som av författare/redaktör anses i det närmaste färdigt att publicera.
Konferens- och resebidrag
Konferens- och resebidrag kan sökas för aktivt deltagande (med egen presentation) i konferens, för forsknings-/arkivresor, samt för anordnandet av militärhistoriska konferenser, symposier eller liknande.
Bidraget söks löpande under året och behandlas vid närmast följande sammanträde, tidigast fyra veckor efter inkommen ansökan. Notera att bidrag inte lämnas till redan genomförda resor.
För storleksordningen på de summor som i normalfallet beviljas gäller följande riktmärke för konferens- och resebidrag: konferensresor 5 000–15 000 SEK, forskningsresor 5 000–30 000 SEK.
Ansökan ska ske på anvisad blankett, se ovan. Om resebidraget avser konferensbidrag krävs även en bekräftelse på att presentationen har antagits till konferensen i fråga. Bekräftelsen bifogas till ansökan.
Viktiga datum
Datum då ansökan senast ska vara DMF tillhanda under 2024:
- Forskningsstipendium: Senast den 1 september.
- Tryckbidrag: Senast sex veckor före nästa sammanträde.
- Konferens- och resebidrag: Senast fyra veckor före nästa sammanträde.
Sammanträden under 2024:
- 15 februari
- 16 maj
- 12 september
- 7 november
Datum då ansökan senast ska vara DMF tillhanda under 2025:
- Forskningsstipendium: Senast den 1 mars.
- Tryckbidrag/konferens-och resebidrag: Senast den 1 mars till vårens sammanträde och senast den 15 september till höstens sammanträde.
Sammanträden under 2025:
Datum meddelas senare (två möten, ett på våren och ett på hösten).
Överklagan
Beslut från delegationen för militärhistorisk forskning kan inte överklagas.