Sök

Sök
flera personer i ett grupprum

Högre officersprogrammet (HOP)

Utvecklas vidare i din karriär inom Försvarsmakten

Högre officersprogrammet är en akademisk officersutbildning med syfte att utveckla officerskompetens mot att ta stort ansvar på högre ledningsnivå. Högre militär ledning kräver en bred förmåga att lösa komplexa problem ur flera perspektiv. Det krävs också självständighet, förmåga till kritiskt, kreativt och konstruktivt militärt tänkande.

Utbildningen är en blandning av teori, diskussion, praktiska övningar, praktik, studieresor och handledning. Du har hela tiden en tydlig koppling till din framtida yrkesroll och stort fokus läggs på att utveckla din förmåga att leda och fatta beslut.

Efter utbildningen ska du kunna planera, leda och följa upp gemensamma operationer, både humanitära insatser och militära operationer, längs hela konfliktskalan.

Som huvudämne läser du krigsvetenskap, men du läser också bland annat kurser i militärteknik och juridik med inriktning mot folkrätt. En del av kurserna läser du på engelska för att kunna arbeta som militär chef och stabsofficer såväl nationellt som internationellt på högre ledningsnivå. Natodimensionen är genomgående integrerarad i programmets upplägg och kurser.

HOP leder till en magister- eller masterexamen i militära studier beroende på om du går HOP1 eller HOP12. Utbildningen sker på uppdrag av Försvarsmakten som också bestämmer inriktning på din examen redan innan du antas.

Kort om Högre officersprogrammet

Högre officersprogrammet är en uppdragsutbildning för Försvarsmakten, som utser både svenska och internationella deltagare. Syftet med HOP är att täcka Försvarsmaktens behov av kompetensutveckling inom officersprofessionen.

I generella termer så är syftet med HOP att vidareutbilda yrkesverksamma officerare (OF2) mot chefskap och militärt arbete på högre ledningsnivå (OF3-4).

Försvarsmakten har samarbete med lärosäten för officerare i andra länder. Varje år görs ett urval bland de studerande vid Högre officersprogrammet som får möjlighet att i stället för att läsa HOP2 vid Försvarshögskolan får studera ett år utomlands.

Året utomlands är ur befordranssynpunkt likvärdigt med HOP2 - med den skillnaden att de som studerar andra året utomlands inte får en master i krigsvetenskap som de som går HOP12 vid Försvarshögskolan.

Försvarsmakten avgör om du ska gå HOP 1 som omfattar ett studieår och leder till en magisterexamen (60hp) eller HOP 12 som omfattar två studieår och leder till en masterexamen (120hp).

Programmet leder till en magister- eller masterexamen i något av ämnena

  • krigsvetenskap,
  • försvarssystem,
  • militärhistoria eller
  • ledarskap och ledning.

Försvarsmakten bestämmer inriktning på din examen redan innan du antas.

HOP har ett växande antal internationella utbyten med bland annat Finland och USA. Det innebär en möjlighet för utländska officerare att läsa hela Högre officersprogrammet, HOP1 och HOP12, vid Försvarshögskolan.

En grundförutsättning är att de officerare som kommer ifråga har baskunskaper i svenska. Engelska används i ökande grad som undervisningsspråk och genom Nato även som operativt språk. Exempel på internationella deltagare som går hela HOP finns från Norge, Finland, Litauen, Sydkorea och Tyskland. Efter avslutad utbildning får de utländska officerarna en masterexamen i War Science.

Möt några av officerarna på Högre officersprogrammet

Även om jag idag sitter på ett varmt och trivsamt kontor, så går hela mitt yrke ut på att kunna vara en del av utövandet av dödligt våld. Det får man aldrig glömma. Men ingen kunskap är tung att bära så möjligheten att få läsa på Försvarshögskolan är värd varenda investerad minut.

Camilla Sjölén
Läs hela intervjun med Camilla

I rollen som officer är man satt att lösa vissa uppgifter för försvaret av Sverige och det kommer att innebära att man också behöver utföra handlingar som i krig är tillåtna men i fred är otillåtna. Det behöver man förhålla sig till.

– Axel Boltenberg
Läs hela intervjun med Axel

Jag rekommenderar alla som har möjlighet att söka som utbytesofficer. Försvarshögskolan erbjuder en studie- och forskningsmiljö på högsta nivå med en alltmer internationell inriktning som är en bra plattform för att bygga upp internationella relationer.

– Alexander Rost, tysk utbytesofficer
Läs hela intervjun med Alexander

En unik akademisk miljö