Sök

Sök
Camilla Sjölén.

Högre officersprogrammet gav insikter om ledarskap

För Camilla Sjölén blev Högre officersprogrammet en möjlighet att utveckla sitt ledarskap. I sin masteruppsats undersökte hon faktorer som påverkar beslutsfattande.
— Om Försvarsmakten har gett dig chansen att läsa på Högre officersprogrammet så ska du förvalta den på bästa sätt, säger Camilla Sjölén om ett av besluten hon aldrig ångrat.

Att göra värnplikten som tjej 1998 var ett sätt för Camilla Sjölén att testa någonting som få innan henne hade gjort. Hon hade bestämt sig för att stanna i tre veckor och därefter avbryta värnplikten och åka hem. Men det som var tänkt att bli en rolig grej under en kort tid blev i stället början på ett långt yrkesliv inom ett yrke präglat av stort allvar.

Camilla Sjölén konstaterar att Försvarsmakten har en organisation som passar henne med både struktur och ordning och reda.

— Det låter nästan lite hemskt att säga, men det finns en tjusning i att vara en del av en hierarkisk organisation.

Masteruppsats om beslutspåverkan

I sin masteruppsats under Högre officersprogrammet undersökte Camilla Sjölén hur beslut påverkas av faktorer som man känner till men trots det väljer att bortse ifrån.

— Ibland kan vissa faktorer ignoreras för att göra beslutet enklare eller för att undvika att se de verkliga konsekvenserna.

Förståelsen för hur beslut tas, även när de är svåra eller obekväma är avgörande i hennes dagliga arbete som stabschef på Ing 2 i Eksjö där hon leder och samordnar arméförbandet.

— Hade någon sagt till mig när jag var ny som officer för 23 år sedan, att jag en dag skulle sitta som stabschef, då hade jag skrattat åt dem och sagt aldrig i livet, säger hon.

Det som fortfarande kan utmana henne i sitt ledarskap är kontrollbehovet, just för att hon brinner så starkt för det hon gör.

— Det är något som jag har blivit bättre på tack vare Högre officersprogrammet, det gav mig både insikterna och verktygen.

Flexibilitet och anpassningsförmåga utmärker sig

Mitt under utbildningen slog coronapandemin till och Camilla Sjölén berättar hur förändringen efter de nya förhållandena blev en praktisk övning i flexibilitet och anpassningsförmåga. Även om mycket under utbildningen blev annorlunda lyfter hon Försvarshögskolans förmåga att hitta nya lösningar.

Samma snabba omställning ser hon med Sveriges inträde i Nato där Försvarshögskolan redan lyfter blicken.

— Det är nästan så att man ligger före Försvarsmaktens egen anpassning. Det gynnar både Försvarshögskolan men framför allt Försvarsmakten som får ta del av nyexaminerade med exakt rätt förutsättningar, säger Camilla Sjölén.

Sammanhållningen är speciell på Försvarshögskolan

Högre officersprogrammet har utvecklat både hennes självförtroende och självkänsla genom att hon hela tiden fick sitt ledarskap utmanat och testat. Camilla Sjölén lyfter förutom lärarna också fram kamratskapet i gruppen som centralt. Trots att själva utbildningen är individuell är sammanhållningen det som utmärker tiden på Försvarshögskolan. Hon lyfter fram tiden som något hon kommer att bära med sig genom hela sin karriär inom Försvarsmakten.

— Även om jag idag sitter på ett varmt och trivsamt kontor, så går hela mitt yrke ut på att kunna vara en del av utövandet av dödligt våld. Det får man aldrig glömma. Men ingen kunskap är tung att bära så möjligheten att få läsa på Försvarshögskolan är värd varenda investerad minut.

Hon råder alla som funderar på eller ska läsa Högre officersprogrammet att lyfta blicken och se det större sammanhanget. Redan idag, kort tid efter programmets slut kan Camilla Sjölén se ett tydligt syfte och användningsområde med alla kurser som ingick.

— Du ska bara följa med och lita på utbildningens gång och på lärarna. Du är där av en anledning.

Mer om det Högre officersprogrammet

Sidinformation

Publicerad:
2024-08-22
Senast uppdaterad:
2024-08-23
Dela: