In i gemenskapen direkt!
Filippa går på Officersprogrammet 2023-2026
Filippa Bendetcedotter Persson är ordförande för Kadettkåren på Försvarshögskolan – och vet av egen erfarenhet att det går snabbt att komma in i gemenskapen på Karlberg. Ett par veckor in i terminen startar de sociala aktiviteterna på allvar, och innan dess har inrycksperioden gjort att du redan känner dina plutonskamrater.
Direkt när du kommer till Karlberg får du ett kuvert med din rumsnyckel och veta vilket hus du ska bo i. Du får skåpnyckel och passerkort till alla hus, och förstås din uniform och genomgångar om hur allting fungerar på Karlberg. Utöver det får du nya vänner – från dag ett. Kadettkårens ordförande Filippa Bendetcedotter Persson minns sina första nervösa dagar på Officersprogrammet.
– Jag hade precis pluggat ett år i Lund, och märkte skillnaden direkt. Jag gillar det här mindre formatet på skola. För här visste alla att vi var de nya kadetterna, och från dag ett hälsade folk när vi rörde oss på området. Det är en detalj som gör att man verkligen känner sig välkommen.
Kadettkåren hälsar välkommen
Efter den inledande inrycksperioden är det Kadettkårens tur att hälsa välkommen. Kadettkårens uppgift är att utveckla Officersprogrammet ur kadetternas perspektiv och vara kadetternas länk till Försvarshögskolan och Försvarsmakten. Men ett annat viktigt ansvar är de sociala aktiviteterna på Officersprogrammet. De sköts av det studiesociala utskottet Höga rådet, som håller i allt från pubkvällar och spex till slottsvandringar. Som ny kadett får du också en fadder, som lär dig alla knep från dem som hunnit gå ett år på Karlberg.
– Jag minns att de äldre på Karlberg var supertaggade på att lära känna oss nya, och bara väntade på att inryckningsperioden skulle vara färdig. Och vi var lika sugna på att lära känna dem ordentligt.
Anmäl dig till Vikingablotet!
En aktivitet som Filippa Bendetcedotter Persson tycker är särskilt rolig är det årliga vikingablotet, eller "Wikingabloothet" som kadettkåren stavar det, som hon nu ser fram emot att vara med och planera för de nya kadetterna. Här möts den äldre och yngre årskullen under en actionfylld dag i början på hösten.
– Det exakta innehållet varierar lite från år till år, men det brukar vara så att vi klär ut oss till vikingar, kör dragkamp och olika tävlingar, grillar vildsvin och har gemensam fest. Den här traditionen är runt 60 år gammal och startade just för att skapa gemenskap på Karlberg. Och det gör den verkligen.
Världens äldsta krigsskola i en app
Den allra första kullen kadetter mönstrade in på Karlbergs slott redan i november 1792. Många sociala aktiviteter är nya, medan andra har sina rötter längre bak i tiden. Ett av de nyare inslagen i studentlivet är Kadettkårens app. Där finns allt viktigt om Kadettkåren, och det är också där du får informationen om alla kommande evenemang.
– Den ska de nya kadetterna förstås ladda ner. Jag tycker att det tillför mycket att Karlberg är så gammalt. Jag är historieintresserad och det ökar min motivation att så många har varit här och studerat före mig. Och sen är det faktiskt kul att kunna säga att man läser på världens äldsta krigsskola.
Filippas pluggtips:
”Min pluton började hjälpas åt med studierna direkt, och det gjorde att väldigt många blev godkända på första kursen, som är en introduktion till krigsvetenskap. Om man inte pluggat innan så kan den kännas lite mastig, men det är inte så mycket som det ser ut. Så plugga tillsammans från dag ett. Det är också ett bra sätt att lära känna varandra. Och kom ihåg att vi inte tävlar mot varandra. Mitt gäng delar alltid med oss av våra anteckningar och har målet att alla ska klara sig.”
Bra träningsmöjligheter med något för alla:
- Gym med bastu
- Idrottshall för fotboll, innebandy, badminton etc.
- Två tennisbanor utomhus
- Park med utegym
- Fri entré på simhall
Nyfiken på Kadettkåren?
Alla är välkomna i Kadettkåren. Du kan engagera dig i någon av de befintliga aktiviteterna, driva en fråga, som att utveckla jämställdhetsarbetet eller studiemiljön, starta upp någon ny aktivitet eller bara vara med och ha kul.
Mer inom
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-05-20
- Senast uppdaterad:
- 2024-05-20