Sök

Sök
Mathias Wallin.

Förbereder Sveriges armé för inträdet i Nato

Mathias Wallin om sin tid på Högre officersprogrammet:

Det är kombinationen av militär yrkeskunskap och akademisk kompetens som är styrkan i det Högre officersprogrammet på Försvarshögskolan. Det menar Mathias Wallin som är en av programmets tidigare deltagare.

— Jag trivdes mycket bra i den akademiska miljön och tycker att det är en självklar och väldigt viktig del av officersyrket.

Mathias Wallin läste Högre officersprogrammet på Försvarshögskolan år 2021 till 2023. Det var en omtumlande tid för Sverige, klassen började utbildningen på distans på grund av coronapandemin och strax därefter inleddes Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Mathias Wallin upplever Försvarshögskolan som en stimulerande plats att vara på och beskriver en utbildning där fullt fokus läggs på kritiskt granskande utan att tala om vad som är rätt eller fel.

— Det blir lätt svart eller vitt när det handlar om konflikter, men på Försvarshögskolan har det i stället varit ändlösa gråskalor på ett väldigt utvecklande sätt.

Utvecklande med ändlösa gråskalor

Åren på Försvarshögskolan möjliggör för studenterna att utveckla sitt intellekt och djupdyka i akademiska teorier på ett sätt som troligtvis inte kommer att ske under resten av karriären.

— Därför är det viktigt att maximera och ta till vara på möjligheten när den ges, betonar Mathias Wallin.

Det allra viktigaste under utbildningen har varit Försvarshögskolans kollegiala förhållningssätt där både civila och militära lärare arbetar tillsammans med deltagarna för att utbildningen ska bli så bra och utvecklande som möjligt.

Sammanhållningen var den avgörande ingången till yrket

Från början upplevde Mathias Wallin värnplikten som ett ovälkommet avbrott i en civil karriär, men han blev snabbt positivt överraskad. Det var främst sammanhållningen som gjorde att han ville fortsätta inom militären, men också på grund av variationen i yrket.

— Som enskild officer är din påverkanskraft begränsad, jämfört med den påverkanskraft du kan ha som en del i ett lag.

Mathias Wallin berättar att den moraliska aspekten att få göra något större för vårt land och våra demokratiska värderingar har vuxit med tiden. Men från början var det lagandan som var avgörande. Något som han tog med sig in i studierna på Högre officersprogrammet.

— Det är en oerhörd tillgång att skapa en gemenskap och bidra till en miljö där man tillsammans hjälper varandra.

Mathias Wallin.

Från militärhistoria till konkret försvarsplanering

Mathias Wallin råder den som ska läsa på Högre officersprogrammet att gå in med ett öppet sinne och inte ha för utstakade planer. Själv beskriver han sig som något utav en nörd som blir intresserad av det mesta han fördjupar sig i, vilket var en fördel under utbildningen. Kursen i militärhistoria hade Mathias Wallin endast begränsat intresse för innan, men den blev snabbt uppskattad.

— Det går att dra direkta kopplingar från kursen i militärhistoria till faktisk och konkret försvarsplanering.

Något som han har nytta av i sin nuvarande yrkesroll som ställföreträdande chef för Försvarsplaneringssektionen på Arméstaben i Enköping. Där ansvarar han bland annat för att förbereda Sveriges armé för inträdet i Nato. Tack vare sin befattning får han vara en nyckelperson i en helt ny säkerhetspolitisk kontext.

— Det är jag faktiskt stolt över!

Utbildning för resten av yrkeslivet

Under åren på Försvarshögskolan förbereds deltagarna inte enbart för nästa tjänst inom Försvarsmakten, utan för resten av yrkeslivet. De flesta som läser Högre officersprogrammet kommer att vara verksamma inom Försvarsmakten i ytterligare 20 till 30 år.

— Man kan vara säker på att när jag går i pension ser det här yrket inte likadant ut som det gör idag, och det måste jag kunna förhålla mig till.

Mathias Wallin beskriver ett bra ledarskap inom militären som en kombination av personliga egenskaper och akademiska kunskaper som utvecklas på Försvarshögskolan. Det viktigaste är tilliten och att man ställer krav på sina underställda utan att detaljkontrollera.

Han rekommenderar alla som gillar att bli utmanade att vidareutbilda sig på Försvarshögskolan. Det är en plats att växa på, både som yrkesperson och privatperson, men också för det som examen leder till, berättar Mathias Wallin.

— Du får arbeta med människor som brinner för det de gör, i en organisation som är i ständig utveckling. Dessutom får du bidra till något som är större än dig själv, nämligen att försvara Sverige, vår frihet och vår rätt att leva som vi själva väljer.

Mer om det Högre officersprogrammet

Sidinformation

Publicerad:
2024-08-22
Senast uppdaterad:
2024-08-23
Dela: