Sök

Sök
Soldater transporterar militärfordon över ett vattendrag.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten.

Krigsvetenskap

Krigsvetenskap är en samhällsvetenskap och dess centrala studieobjekt är krig och militär maktutövning.

Ämnet rymmer forskning om hur militär förmåga skapas, leds, organiseras, vidmakthålls över tid och kommer till verkan i insatser, vid krig, konflikt och kriser.

Krigsvetenskap inbegriper också vidare samhälleliga och etiska aspekter samt kritiska perspektiv i relation till krig och krigföring. Ämnet har dels en allmän kunskapsutvecklande dimension, dels en praxisnära dimension kopplad till utbildningen av främst officerare.

Ämnet finns i Sverige endast vid Försvarshögskolan.

Forskargrupper inom krigsvetenskap

Forskargruppen erbjuder ett tvärvetenskapligt forum för akademiska diskussioner om olika aspekter av inbördeskrig, uppror, terrorism, irreguljär krigföring, fredsoperationer och humanitära interventioner med mera.

Gruppens mål är att främja tvärvetenskaplig forskning och underlätta dialogen mellan forskare och praktiker kring frågor som rör det förflutna, nuet och framtiden inom forskningsfältet.

Kontakt: Kersti Larsdotter

Forskargruppen fokuserar på kritiska, normativa och etiska aspekter av krig och militära organisationer.

Vi lägger tonvikt på grundläggande idéer om krig och krigföring samt på de teknologiska och materiella aspekterna av krig.

Kontakt: Maria Eriksson Baaz och Sebastian Larsson

Gruppen syftar till att vara framåtblickande och ta sig an krigföringens utmaningar och möjligheter samt nya begrepp, idéer och trender inom krigföring när det gäller områden som tex drönare/obemannade flygfarkoster, sensorer, nästa generations vapen, AI, cyberkrigföring, underrättelse och rymdbaserad krigföring.

Kontakt: Stefan Lundqvist

Forskargruppen strävar efter att vara en välkomnande miljö för de som arbetar med genusrelaterade frågor och en plats för att utforska teman som fred, krig, säkerhet och rättvisa, med mera. Oavsett om du redan har ett pågående forskningsprojekt som använder genusanalys/feministiska perspektiv eller om du bara är nyfiken på vad sådana perspektiv kan tillföra ditt projekt – välkommen!

Kontakt: Jenny Hedström och Annick Wibben

Kontakt: Sofia Ledberg

Forskargruppen erbjuder ett tvärvetenskapligt forum för akademiska diskussioner om olika aspekter av strategi, operationskonst och taktik. Gruppens mål är att främja högkvalitativ forskning och underlätta dialogen mellan forskare och praktiker.

Kontakt: Jan Ångström

Publikationer

Medarbetare

 

Här hittar du våra medarbetare vid Institutionen för krigsvetenskap:

Dela: