Militärhistoria
Militärhistoria är det vetenskapliga studiet av historia där militärens roll sätts in i ett större politiskt, kulturellt, ekonomiskt, socialt och genushistoriskt sammanhang.
Traditionellt har ämnet analyserat historiska fälttåg och operationer för att belysa och analysera doktriner och principer. Militärhistoria är betydelsefullt inom krigsvetenskapen, både nationellt och internationellt. Det syns tydligt i exempelvis fältövningar, krigsspel och applikationer.
Förhållandet mellan krigsmakt och samhälle
Den militärhistoriska forskningen vid Försvarshögskolan syftar till att stödja officersutbildningen genom att undersöka olika aspekter av den militära professionens och krigföringens historia, liksom aspekter av förhållandet mellan krigsmakt och samhälle i förfluten tid, vilka ter sig betydelsefulla i dagens kontext. Genom nära samarbete med historievetenskapliga forskningsmiljöer utanför Försvarshögskolan säkras forskningens vetenskapliga relevans och bredare samhällsnytta.
Alla erfarenheter, såväl goda som dåliga, är historisk kunskap och således historikerns arbetsområde. Vid Försvarshögskolan utgör militärhistorieämnet därför grunden till bland andra ämnet krigsvetenskap.
Podcast om militärhistoria
En av Försvarshögskolans forskare i militärhistoria, docent Piotr Wawrzeniuk, producerar en podcast om sitt ämne där han i varje avsnitt bjuder in en gäst och samtalar om krig och samhälle.
Militärhistorisk tidskrift
Militärhistorisk tidskrift är den enda i sitt slag i Norden. Den har tidigare getts ut av militärhistoriska avdelningen vid Försvarshögskolan. Tillsammans med föregångaren Aktuellt och hist...
Publikationer
Medarbetare
Här hittar du våra medarbetare vid Institutionen för militärhistoria: