”Vårt uppdrag handlar om Sveriges frihet”
Intervju med en kadett på Officersprogrammet
Under värnplikten klarnade det för Tova Magnusson. Då insåg hon att en framtid inom Försvarsmakten skulle kunna matcha adrenalinet och de fysiska och mentala utmaningarna från slalomkarriären. Fast den känsla hon håller högst är ändå den starka gemenskapen.
De kadetter som Tova Magnusson tar examen tillsammans med efter Officersprogrammet kommer hon att gå parallellt med under hela sin karriär.
– Vi kommer att träffas och jobba med varandra. Ju bättre vi känner varandra nu, desto lättare blir det att höra av sig, ge stöd och finnas där för varandra längre fram. Så det är väldigt mycket värt att vi lär känna varandra nu, förklarar hon
Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) var bäst
Tova tycker att det bästa med Officersprogrammet var den verksamhetsförlagda utbildningen under termin 4 och 5.
– Under det året specialiserar du dig, och du testar dina färdigheter i praktisk verksamhet. Jag var på Markstridsskolan i Kvarn, och fick möjlighet att truppföra och göra andra saker som jag kommer ha nytta av. När man är ute i skogen och gör övningar och ser varandra i riktiga situationer, då skapas också mycket roliga minnen.
Hur har du utvecklats under Officersprogrammet?
– På många sätt! Min självkänsla har stärkts, jag har blivit mer bekväm med att prata framför folk och jag är mer självsäker i min roll och min kunskap. Jag har fått tid att tänka igenom vad som är viktigt för mig – och vilket förhållningssätt och ledarskap jag vill ha som officer. Jag har träffat många individer och ledarstilar, och vet vad jag tycker är bra och dåligt.
Viktiga egenskaper hos en bra officer
Tova lyfter fram "lojalitet" som en av de viktigaste egenskaperna hos en bra officer.
– Mina soldater ska veta att de kan lita på mig i precis alla lägen.
Hon tycker också att det är viktigt att vara ödmjuk och förstå att man inte vet bäst om allting. Men samtidigt att våga vara rak och ärlig, våga utvärdera och stå för sina åsikter utan att linda in dem.
– Det är också viktigt att skapa en trygghet genom att vara förutsägbar i sitt ledarskap. Man ska helt enkelt våga leda sina soldater, och ta det ansvar som förväntas av en som officer.
Ibland stöter man på mindre goda ledaregenskaper, där ledaren skyller ifrån sig på sina soldater.
– Det vill aldrig jag göra. Om vi får skit från kompanichefen för att någon slarvat eller gjort ett misstag, ja då är det självklart att jag tar på mig ansvaret. Då håller jag mina soldater om ryggen, och skyller inte ifrån mig eller kastar någon annan under bussen. Då är det mitt ansvar.
Tips till de som ska börja på Officersprogrammet
Passa på och utnyttja tiden för att göra det bästa av studierna, det är Tovas bästa tips.
– Skippa några timmar med Instagram reels och lär dig sakerna du utbildas i på riktigt, och inte bara för tentan.
– Ju mer kunniga och allmänbildade vi är, desto bättre officerare blir vi. Och ta vara på tiden tillsammans. Hjälp, stötta och lär känna varandra. Tänk på att ni är i samma lag – och inte tävlar mot varandra när det gäller tentor och inlämningsuppgifter.
Enligt Tova Magnusson passar Officersprogrammet för alla som faktiskt vill vara där. Som ser sig själv jobba inom Försvarsmakten. Som vill leda och ta ansvar även under tuffa förhållanden.
– Vi utbildas ju trots allt för att kunna leda soldater i strid, det är det som är vårt ansvar i framtiden. Vårt uppdrag handlar om Sveriges frihet.
Efter examen från Officersprogrammet
Tova Magnusson börjar på Älvsborgs amfibieregemente Amf 4 efter examen. Än så länge är det oklart i vilken befattning. Det blir ett nytt vapenslag för henne, som gjorde värnplikten inom armén och sedan var på Markstridsskolan i Kvarn.
– Jag bytte till marinen för att jag är uppvuxen i Göteborg och insåg att jag vill jobba nära min familj. Den insikten kom först nu mot slutet av utbildningen, men bytet gick smidigt. Regementena välkomnar motiverade människor som vill vara just där.
Siktar mot att bli plutonchef och sedan utomlands
Kortsiktigt skulle jag vilja bli plutonchef, och jag kan tänka mig att specialisera mig som instruktör för vinterutbildningen för Amf 4. Det är kul med vinter, jag är ju gammal skidåkare! Jag vill åka på fler missioner och drömmer också om att jobba tillsammans med andra nationer. Jag tänker att det kommer att finnas stora möjligheter till det nu när vi är med i Nato.
För att jobba i den riktningen så har jag tagit chansen att skriva mitt självständiga arbete utomlands, närmare bestämt på Estlands militärakademi. Estland blev självständigt 1991, så när kadetterna där talar om hur de brinner för sin fortsatta frihet, så har det en enorm tyngd som känns viktig att få uppleva. Det blir tydligt vad allt handlar om.
Snabba frågor till Tova Magnusson
Född: 1999
Uppvuxen i: Kungsbacka
Gymnasieprogram: Naturprogrammet (NIU-alpint)
Poddtips: ”Ursäkta!” (det är skönt att inte alltid tänka på krig och elände)
Favoritresmål: Fjällen eller Mallis
Förebild: Anja Pärson
Levnadsregel: Ha civilkurage
På fritiden: Skidåkning och gött häng
Favoritmusik: Allt med Miriam Bryant, Veronica Maggio och Håkan Hellström
Senast nöjeslästa bok: ”I de lugnaste vatten” av Viveca Sten
Boktips: ”Bögen är lös” av Edvin Törnblom
Mer inom
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-04-30
- Senast uppdaterad:
- 2024-11-29