Sök

Sök
Människor på rad som tittar bort från kameran.

Antagning till forskarutbildningen i krigsvetenskap

Antagning till forskarutbildningen i krigsvetenskap sker vanligtvis en gång om året. Lediga doktorandtjänster utlyses i slutet av maj/början av juni varje år, och deadline för att söka är vanligtvis sista veckan i augusti.

Antagningsprocessen pågår från september till oktober. En kommitté utvärderar de sökande och upprättar en lista över de mest meriterade kandidaterna. Beslut om antagning fattas vanligtvis i november. Vi utlyser alla lediga doktorandtjänster via Försvarshögskolans sökandeportal, där även ansökan sker. Vi tar inte emot några spontana ansökningar. För att bli antagen måste den sökande ha blivit topprankad i en formell antagningsprocess. Utbildningen påbörjas vid vårterminens start, vanligtvis andra veckan i januari.

Behörighet

För att vara behörig att antas till forskarutbildningen behöver kandidaten uppfylla kraven för såväl grundläggande som särskild behörighet. Det krävs att du har läst minst 240 högskolepoäng, varav 60 högskolepoäng på avancerad nivå. 90 högskolepoäng måste vara i ett samhällsvetenskaplig (eller motsvarande) ämne, varav minst 30 högskolepoäng i krigsvetenskap eller närliggande ämne, till exempel internationella relationer, freds- och konfliktkunskap, säkerhetsstudier eller statsvetenskap.

Mycket goda skriftliga och muntliga färdigheter i engelska är ett krav. Sökande som inte har examen från ett masterprogram på svenska eller engelska ska kunna uppvisa intyg på språkkunskaper i engelska, till exempel genom testresultat från internationellt erkända engelskatest, som TOEFL eller IELTS. Detta behöver dock enbart göras av de topprankade kandidaterna. Institutionen meddelar berörda kandidater.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • Ett kortfattat personligt brev (max 500 ord) med motivering till varför du söker tjänsten.
  • Curriculum Vitae.
  • en till tre akademiska uppsatser eller motsvarande (föredragsvis en masteruppsats), författad av den sökande.
  • En projektplan som visar vad du skulle vilja skriva din avhandling om (tre till fem sidor)
  • Examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola. Om examen avlagts vid utländskt lärosäte ska innehåll och omfattning i en åberopad examen tydligt framgå.
  • Övriga handlingar som kan stärka ansökan (t.ex. publikationer eller arbetsprov innehållande annat analytiskt arbete).
  • Kontaktuppgifter till två akademiska referenspersoner (namn, e-postadresser och telefonnummer).

Ansökan kan behöva innehålla:

  • Om den sökande har utländskt medborgarskap ska en kopia av passet bifogas. Detta behöver dock enbart bifogas av de topprankade kandidaterna. Institutionen meddelar berörda kandidater.
  • I vissa fall kan ett intyg som styrker behörighet motsvarande Engelska 6 behövas. Se mer information om krav på språkkunskaper under behörighet ovan.
  • Om den sökande har extern finansiering ska intyg från arbetsgivare bifogas. Se mer information om extern finansiering nedan.

Ansökan måste vara fullständig för att vi ska kunna göra en bedömning av din behörighet, dina meriter och färdigheter.

Bedömning

Ansökningarna granskas och bedöms av en antagningskommitté vid institutionen. Urval bland de sökande som uppfyller behörighetskraven görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig utbildningen, och baseras på följande bedömningsgrunder:

  • Kvaliteten i tidigare vetenskapliga arbeten och avhandlingsplan, avseende självständighet, metodologisk klarhet och teoretisk medvetenhet, analytisk förmåga, kritiskt förhållningssätt och förmåga till tydlig kommunikation.
  • Kvalitet och relevans i tidigare utbildning på avancerad nivå, avhandlingsämnets relevans, samt övriga meriter som är av betydelse för utbildningen.

Urvalet görs utifrån en sammanvägd bedömning av ovanstående. Som underlag för bedömningen av vetenskaplig kvalitet på tidigare arbeten krävs en eller flera självständigt författade uppsatser eller motsvarande, som till exempel analytiska texter eller artiklar.

Antagningskommittén rangordnar kandidaterna, och förslaget förankras i institutionens forskningsutskott och därefter ämnesråd. Beslut om antagning fattas sedan av Försvarshögskolans forskningschef på inrådan av institutionens prefekt. Beslutet kommuniceras skyndsamt till de sökande.

Extern finansiering

Extern finansiering, till exempel från Försvarsmakten, en arbetsgivare eller ett annat lärosäte, kan förekomma för de kandidater som rankas högst i antagningen. Samma regelverk gäller för externt finanseriade doktorander som för andra doktorander. Det betyder att den sökande måste söka forskarutbildningen i krigsvetenskap på samma sätt som andra sökande. Extern finansiering måste vara godkänd av institutionen, så kontakta studierektorn för forskarutbildningen i god tid innan deadline.

Antagning av externfinansierade doktorander sker samtidigt som antagning av de av Försvarshögskolan finansierade doktoranderna. En doktorand med extern arbetsgivare startar vanligtvis sin utbildning i samband med ordinarie start för forskarutbildningen i krigsvetenskap.

Utöver de dokument som följer av behörighetskraven i den Allmänna studieplanen, ska en ansökan om antagning även innehålla intyg från arbetsgivare att denne garanterar den sökandes lön under totalt fyra års heltidsstudier (som kan fördelas över högst åtta år).

Dela: