Sök

Sök
Kadett på övning Officersprogrammet vt 23.

Marinkadetten om krigsspelet Vårflod

Marinkadetten Mathilda Bergström på Officersprogrammet deltog i krigsspelet Vårflod, och summerar här sina intryck av tredagarsövningen.

Vad hade du för förväntningar?

– Utifrån erfarenhet från tidigare krigsspel hade jag höga förväntningar på alla deltagare. Både lärare och kadetter har en stor kunskapsbank från tidigare och kunde bidra till det gemensamma arbetet. Denna gång fick vi inom marinen samarbeta närmare med flygvapnets kadetter, och det gav en god uppfattning om våra samlade förmågor.

Vad hade du för roll under dagarna?

– Min roll var inledningsvis högre chef där jag i huvudsak ansvarade för hur arbetet i gruppen skulle se ut och vilka målsättningar och inriktningar jag ville att TG AMF (task group amfibie) skulle uppnå. Därefter tog jag en roll som logistikansvarig och fick en god överblick över marinens logistiska förutsättningar i just detta scenario.

Vad upplevde du som mest utmanande?

– Att sammanställa all information under spelets gång och samverka med andra grupper för att uppnå gemensamma resultat. Sambandet i dessa spel är ofta utmanande, och man kommunicerar delvis digitalt och delvis i fysiska möten beroende på situation.

Kan du nämna något du uppskattade särskilt under krigsspelsdagarna?

– Samspelet mellan lärare och kadetter! Vi får god stöttning i hur vi ska lösa vissa uppgifter eller ta oss an utmaningar som vi har mindre erfarenhet av. Självklart var det kul att lämna spelet som segrare också…

Berätta något om vad man upplever under en så här speciell scenarioövning.

– Det är svårt att föreställa sig arbetet i en skarp situation, där symbolerna i spelet faktiskt är riktiga fartyg och flyg med människor ombord. Det här är inte verkligheten, samtidigt som jag upplever att de här dagarna bidrar till vår roll som officerare i skarpa insatser. Tar man sig tiden att reflektera över allvaret i vårt yrke, så blir man ytterligare motiverad att göra ett så bra arbete som möjligt under en sån här krigsspelsövning, och faktiskt lära sig och samla på sig erfarenheter för kommande tjänstgöring.

Vad lärde du dig?

– Den främsta lärdomen var att kunna hantera ett inledningsvis organiserat kaos för att senare bearbeta ny information över tid. I början av dessa spel är det mycket information som ska hanteras för att senare resultera i en order till underställda chefer. Det är också svårt att fatta rätt beslut i rätt tid med all informationsspridning som finns under spelet. Då är det viktigt att organisera arbetet i gruppen, så att alla är av samma uppfattning och snabbt kan samarbeta för att producera bra underlag för chefen.

– Ett exempel var när vi hade möjlighet att skicka robotar på fientliga fartyg som utgjorde ett hinder för egen styrkas rörlighet. Just då kändes det som rätt beslut att skjuta, men i efterhand hade vi kunnat samverka ytterligare med högre chefs vilja och flygvapnets förmåga till gemensam sjömålsbekämpning. Att ha ”is i magen” är därför den viktigaste lärdomen i rollen som chef med beslutanderätt, men även tydlighet i uppgift och målsättning för samtliga gruppmedlemmar där kommunikationen är det mest centrala verktyget för goda resultat.

Vad var roligast under hela övningen?

– Det roligaste var såklart själva spelet och att få se resultatet av tidigare dagars planering. När striden väl kom i gång för vår grupp var magkänslan positiv att kunna ge effekt mot fiendens styrkor.

Varför är den här typen av krigsspel viktiga?

– Det är en övning där jag känner en stor verklighetsanknytning till verksamheten. Det är även kul att få omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken och se hur långt kreativitet och teori kan ta en. Övningen ger även ett bra paraplyperspektiv på den strategiska verksamheten och hur hela Försvarsmakten är organiserad för att möta ett fientligt angrepp.

Sidinformation

Publicerad:
2023-11-06
Senast uppdaterad:
2023-11-30
Dela: