Forskarutbildningen i ledarskap och ledning
Syftet med forskarutbildningen är att utveckla doktorandens förmåga att bedriva högkvalitativ forskning i ledarskap och ledning. Den centrala delen av utbildningen är att författa en vetenskaplig avhandling.
Ämnet ledarskap och ledning är det vetenskapliga studiet av att leda, det vill säga de handlingar som vidtas för att inrikta, samordna resurser och påverka en individ eller en grupp att nå ett gemensamt mål. Ämnet fokuserar på de individuella, organisatoriska och interorganisatoriska faktorer som bidrar till de processer som leder till att gemensamma mål kan uppnås.
Ämnet har sin empiriska grund i de behov och utmaningar som är typiska, och till viss del gemensamma, för aktörer och verksamheter inom försvar, krishantering och säkerhet. Ledarskap och ledning är en samhällsvetenskap som hämtar och utvecklar kunskap från bland annat beteendevetenskap och designvetenskap. Inom ämnet studeras frågor som rör ledarskaps- och ledningsteori, ledarutveckling, samverkan, krishantering, design av ledningssystem, teamfrågor, stress, urval och betydelsen av påfrestande förhållanden. Inom ämnet finns ett stort intresse för genus- och metodfrågor.
Fyra års studier på heltid
Innehavaren av en doktorandtjänst ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå inom ledarskap och ledning. Utbildningen på forskarnivå i ledarskap och ledning består av en kursdel om 75 högskolepoäng och en avhandlingsdel om 165 högskolepoäng, totalt 240 högskolepoäng.
Doktorandanställningen
Som doktorand vid Försvarshögskolan får du en anställning som doktorand under din studietid. Det betyder att du inte behöver betala någon terminsavgift och att du får lön och en kontorsplats. Eftersom du också är statlig anställd omfattas du av en rad förmåner och försäkringar.
Doktorandanställningen är fullt finansierad i fyra år. I arbetsuppgifterna kan även undervisning och annan institutionstjänstgöring ingå i upp till 20 procent av arbetstiden om du och institutionen så önskar. Detta resulterar i en förlängning av anställningen med motsvarande tid. Med institutionstjänstgöring blir den totala anställningstiden maximalt fem år.
Lönesättning för doktorander sker enligt lokalt avtal vid Försvarshögskolan. Doktorandens lön ökar i takt med att de uppnått 25 procent samt 50 procent av sin utbildning. Enligt särskilda bestämmelser löneinplaceras yrkesofficerare med samma grundlön som de har i Försvarsmakten eller vid Försvarshögskolan. Uppflyttning sker sedan i enlighet med Försvarshögskolans doktorandtrappa.
Kontakt
Har du frågor om forskarutbilning i ledarskap och ledning?
Kontakta i så fall prefekt Erik Berntson eller studierektor för forskarutbildningen Maria Fors Brandebo.
Mer om vår forskning och forskarutbildningen
Vår forskning inom ledarskap och ledning
Att leda vid samhällsinsatser i samband med kris, krig, väpnad konflikt eller extraordinära händelser ställer höga krav på ett fungerande ledarskap och ledningssystem.
Forskarutbildning vid Försvarshögskolan
Försvarshögskolan har examenstillstånd på forskarnivå inom området försvar, krishantering och säkerhet, och bedriver forskarutbildning inom ämnena krigsvetenskap, statsvetenskap med inri...
Doktorandhandbok
Att gå forskarutbildning innebär att, under handledning, ägna sig åt ett forskningsprojekt som leder till doktorsexamen. I forskarutbildningen ingår kurser samt författande av en doktorsavha...